Relansarea programului MGCS, mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’, o prioritate absolută pentru Franta și Germania

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Miniștrii apărării din Franța și Germania se așteaptă să reînceapă negocierile cu privire la programul MGCS (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’. Unul dintre motivele pentru care programul ''viitorului tanc european'' nu a avansat tine de neînţelegerile dintre companiile Rheinmetall şi Nexter. Acum, discuţiile ar urma să fie reluat între cele două părţi pentru lansarea programului în 2024, după care alte țări europene s-ar putea alătura inițiativei.

Italia, Olanda și alte state europene programul MGCS (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System), lansat în 2017 la iniţiativa Germaniei, a declarat joi ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în cadrul unei conferințe de presă la baza aeriană Evreux, la vest de Paris, potrivit Defense News.

Există posibilitatea ca națiunile să se alăture în calitate de "observatori", ca un prim pas, a declarat ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu. Liderii militari de top germani și francezi sunt în discuții cu forțele armate italiene, care au propriile cerințe în ceea ce priveşte dezvoltarea unui nou tac, a spus ministrul.

Cu doi ani în urmă, oficialii germani ai ministerului apărării se gândeau să atragă mai mulţi parteneri europeni pentru a fi parte a proiectul viitorului tanc principal de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’.

Berlinul și Parisul își vor petrece restul anului punând la punct specificațiile proiectului, după ce șefii armatelor celor două țări au raportat cerințele operaționale pentru înlocuirea tancurilor de luptă Leopard 2 ale Germaniei și Leclerc ale Franței. Acest lucru va pune ambele guverne în poziția de a-și susține obiectivele militare, deoarece se așteaptă ca toate companiile implicate în proiectul MGCS să își impună propriile idei pentru dezoltarea tancurilor de nouă generație, odată ce vor începe negocierile, a declarat Pistorius.

Acordul privind cerințele operaționale "arată până la ce punct, practic, nu va fi un nou Leopard și nu va fi un nou Leclerc", a spus Lecornu. "Progresele tehnologice vor fi semnificative".

Krauss-Maffei Wegmann și francezii de la Nexter au fost foarte activi în ceea ce privește fuzionarea la nivel de conglomerat militar industrial, spunând chiar adio propriilor mărci și înlocuindu-le cu numele KNDS.

După cum s-a dovedit anterior, Franța dorește un tanc care să fie uşor transportat pe cale aeriană, de fapt, un vehicul blindat ușor, dar Germania vrea un descendent pentru Leopard 2 - un tanc greu. Faptul că cele două ţări nu au găsit un design comun pentru ''viitorul tanc european'' a dus la o sistare a proiectul MGCS.

Viitorul tanc ar urma să intre în funcțiune la orizontul 2040-2045, potrivit lui Lecornu. Ministrul francez a declarat că speră ca primele contracte să fie semnate în 2024.

Alte țări U.E interesate vor fi invitate să se alăture proiectului doar după ce Franța și Germania vor defini specificațiile viitorului tanc, potrivit lui Lecornu.

Viitorul tanc va fi modular, incluzând platforme care pot fi fie cu echipaj uman, fie automatizate, potrivit lui ministrului france. Pe lângă un tun clasic, tancul ar urma să dispună şi de ''arme electromagnetice, sisteme de război electronic și arme laser'', a precizat ministrul.

Tancul rezultat din proiectul MGCS va avea un sistem de protecţie reactiv de tip ''hard-kill'', dar şi drone pentru a proteja tancul, sisteme de inteligență artificială pentru schimb de informaţii, iar saltul tehnologic în ceea ce privește securitatea cibernetică va fi "absolut colosal", a spus Lecornu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel