Germania vrea să implice mai multe state NATO şi UE în proiectul ''Eurotank''. Polonia, printre primele state interesate de tancul franco-german

Cristian Soare |
Data publicării:
Concept proiect MGCS (Eurotank) - expoziţia militară Eurosatory 2018
Concept proiect MGCS (Eurotank) - expoziţia militară Eurosatory 2018

Oficialii germani ai ministerului apărării se gândesc să atragă mai mulţi parteneri europeni pentru a fi parte a proiectul viitorului tanc principal de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’. Invitaţia acestor state ar urma să fie înaintata în urma unei conferințe, care va avea loc în septembrie la Berlin, dedicată efortului realizării proiectul MGCS.

Potrivit unui raport adresat parlamentului german, obținut de publicaţia Defense News, evenimentul din septembrie este menit să inițieze un „val de deschidere” către țările din Uniunea Europeană, NATO și din alte părți – interesate de proiectul viitorului tanc principal de luptă franco-german – cu condiția ca Germania și Franța să cadă de acord asupra mai multor condiţii.

Mai multe state din Uniunea Europeană şi NATO şi-au manifestat de ceva timp interesul pentru proiectul  viitorului tanc principal de luptă franco-german.

 

''Eurotank-ul'', în atenţia armatei britanice pentru înlocuirea lui Challenger 2

 

La sfârşitul lunii aprilie, am precizat că Germania și Marea Britanie au convenit să extindă sfera relațiilor lor bilaterale în domeniul apărării, subliniind importanţa proiectului pentru viitorului tanc principal de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS).

Menționarea proiectului „Eurotank-ului” în cadrul unei discuţii bilaterale în domeniul apărării, vine în contextul în care oficialii britanici se străduiesc de luni de zile să fie admiși ca observatori la programul dezvoltarea viitorului tanc principal de luptă franco-german.

DefenseRomania a scris la începutul acestui an ca ministerul britanic al Apărării a început să poarte discuţii cu Franța și Germania cu privire la înscrierea în calitate de observator la proiectul MGCS. Informaţia fiind confirmată, la momentul respectiv, de mai multor oficiali guvernamentali din Marea Britanie și Germania pentru publicaţia Defense News.

 

Italia este interesată să participe la proiectul pentru viitorul tanc de luptă franco-german

 

În iunie 2020, precizam într-o amplă analiza că Italia este interesată să participe la proiectul pentru viitorul tanc de luptă franco-german, iar dacă acest lucru nu se poate realiza era luată în considerare găsirea de soluţii alternative, inclusiv iniţierea unui proiect care să concureze cu cel iniţiat de industriile de apărare din Franţa şi Germania.

Pe 16 iunie anul trecut, în cadrul unei comisii naţionale pentru apărare, secretarului de stat italian pentru apărare Giulio Calvisi, a amintit că Italia a acordat întotdeauna o atenţie sporită programului MGCS, încercând să profite de orice oportunitate pentru a fi parte a acestui proiect.

Oficialul italian a precizat că a avut discuţii cu omologul său german şi s-ar putea ajunge la o decizie ca Italia să participe la acest proiect.

În orice caz, Ministerul Apărării din Italia "se angajează să identifice alte soluții posibile, în cazul în care proiectul franco-german nu corespunde așteptărilor" forțelor sale armate’’, a spus, la momentul respectiv, Calvisi. „În acest sens, opțiunile alternative sunt evaluate în strânsă cooperare cu sectorul industrial” și „căutarea posibililor parteneri strategici pentru dezvoltarea în comun a unui nou tanc de luptă european continuă”.

Pentru Italia, care vrea să-şi înlocuiască tancurile Ariete până în 2030/35, este important să fie implicată cât mai repede în proiectul MGCS pentru a avea un cuvânt de spus în definirea specificațiilor.

 

Franța a invitat Polonia să participe la proiectul viitorului tanc european

 

Programul polonez de înzestrare „Wilk” (Wolf) – cu tancuri principale de luptă – este una dintre prioritățile definite prin Planul de Modernizare Tehnică al Armatei Polonei, demarat de ministrul polonez al Apărării, care acoperă perioada până în anul 2035.

Strategia de apărare din 2017 a Poloniei menționează, de asemenea, dezvoltarea unui nou MBT şi cu implicarea unor companii externe.

În acest context, ministerul polonez al Apărării a făcut numeroase încercări de a se alătura viitorului program european MBT MGCS și a solicitat accelerarea acestui proiect.

Pentru cei care au uitat, amintim că, în timpul cele vizite oficiale efectuate la Varșovia în februarie 2020, preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre viitorului tanc de luptă franco-german, moment pe care l-a folosit în avantajul său şi a făcut o propunere oficială Poloniei de a participa la proiectul MGCS.

După cum precizam la momentul respectiv, Polonia îşi exprimase încă din 2019 dorința de a se înscrie în programul MGCS, dar francezii se făceau că nu aud, iar ’’ bunăvoinţa’’ lui Macron venea la scurt timp după ce compania de apărare sud-coreeană Hyundai Rotem declarase că intenționează să colaboreze cu guvernul polonez pentru a dezvolta și produce 800 de tancuri principale de luptă (MBT) K2 Black Panther.

 

Proiectul MGCS a început să fie dezvoltat începând cu ianuarie 2017

 

Proiectul MGCS (Main Ground Combat System) va avea ca obiectiv înlocuirea tancurilor germane Leopard 2, cât și a celor franceze AMX-56 Leclerc, începând de la mijlocul anilor 2030.

Proiectul este realizat de firma KNDS, creată în 2015 prin fuziunea Krauss Maffei Wegman (KMW) şi Nexter care produce în special tancuri Leclerc, tunuri Caesar şi blindate VBCI. Tancul EMBT, de fapt un hibrid alcătuit pe baza saşiului tancului german Leopard 2A7 dar cu turela tancului francez Leclerc, a fost dezvăluit în 2018 de către ministrul francez al Apărării, Francoise Parly, cu ocazia salonului Eurosatory organizat la Villepinte, în apropiere de Paris.

În ceea ce privesc contractele „care vor fi încheiate" ca parte a acestui studiu, ele se vor baza pe o finanțare împărțită 50% de Franța și 50% de Germania.

Proiectul are ca principal obiectiv reînnoirea parcului european care număra la ora actuală 8000 de tancuri şi 3500 sisteme de artilerie, potrivit unui studiu al KNDS. Pe de altă parte, noul blindat european ar fi destinat în mod egal şi exportului. Din informaţii care sunt publice până la această oră se ştie că un prototip al tancului va fi dezvăluit în 2020 iar producţia de serie va fi lansată în 2025. Primele livrări ale tancului EMBT ar trebui să fie făcute în 2030-2035.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel