Răzvan Munteanu: Fără NATO și UE, România ar fi avut un conflict înghețat în Harghita și Covasna, orchestrat de Rusia

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Conflictul interetnic din martie 1990, Tg-Mureș. Sursă foto: Cuvântul Liber Tg-Mureș
Conflictul interetnic din martie 1990, Tg-Mureș. Sursă foto: Cuvântul Liber Tg-Mureș

Răzvan Munteanu, expert în relații internaționale și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), într-un interviu acordat DefenseRomania, a analizat drumul țării noastre în cazul în România nu s-ar fi integrat în NATO și Uniunea Europeană.

Într-un exercițiu de istorie contrafactuală, analistul Răzvan Munteanu a precizat că în cazul în care România ar fi ratat integrarea în NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie și UE, e foarte posibil ca țara noastră să fi cunoscut conflicte înghețate pe teritoriul ei, asemenea Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei, Armeniei sau Azerbaidjanului.

Iar un potențial astfel de conflict ar fi fost în zona Harghitei și Covasnei, un conflict care ar fi fost cel mai probabil orchestrat de Federația Rusă, având în vedere implicarea Moscovei în conflictele înghețate din regiune.

„Poate că unii oameni, neavând o cultură ce ține de analiza politică, nu înțeleg greutatea unor asemenea lucruri, precum baze militare ca cele de la Mihail Kogălniceanu sau Câmpia Turzii, precum drone moderne americane MQ-9 Reaper aduse de SUA în țara noastră, precum importanța scutului antirachetă de la Deveselu.

România dacă nu ar fi fost în NATO sau în Uniunea Europeană, din nefericire, ar fi semănat cu Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia sau Azerbaidjan. Toate cu conflicte înghețate în propriile lor granițe. Noi am fi avut probabil acum un conflict înghețat în zona Harghita și Covasna, orchestrat de Federația Rusă și am fi fost divizați din punct de vedere social. Că ne divizăm noi, este o alti discuție”, a precizat Răzvan Munteanu, în studiourile DefenseRomania, în cadrul emisiunii „Punctul militar”.

 

Reversul medaliei: România, țintă a propagandei ruse

 

În opinia profesorului, guvernele care s-au perindat la Palatul Victoria, dar și șefii de stat de la Cotroceni, au meritul de a nu devia România de la parcursul pro-european. Dar faptul că devenim tot mai ancorați în relația cu NATO și SUA ne face și o țintă a propagandei, în special din partea Kremlinului.

„Fie că unora le place sau nu, România este sedusă într-un sens pozitiv de acest soft power american. Cu toții vrem să fim alături de SUA și am vrut acest lucru încă din istoria noastră, spre exemplu luptătorii anti-comuniști din munți care îi așteptau pe americani. Acum, americanii sunt aici, ridică baze militare care reprezintă o cărămidă în plus pentru ce securitatea României.

Azi e evident că tot ce e rău se pune în spatele Federației Ruse, dar dacă privind din partea cealaltă, este interesul lor să țină NATO și UE cât mai departe

Dar există și un revers al medaliei. Pentru că devenind și mai ancorați în relația Nord-Atlantică și în relația cu SUA, devenim o țintă și pentru actori externi. Nu neapărat din punct de vedere militar, cum spune Federația Rusă că suntem o țintă prin scutul de la Deveselu. Niciodată nu se va întâmpla lucrul acesta într-un context de pace precum cel de acum. Dar propaganda externă vine și încearcă să destabilizeze și să decredibilizeze relația României cu SUA. Iar narativul e că România este o colonie occidentală”, un narativ fals din toate punctele de vedere, a conchis Răzvan Munteanu.

Puteți urmări mai jos analiza profesorului Răzvan Munteanu și emisiunea integrală 'Punctul militar', care a avut ca subiect România, centru de greutate al NATO în regiune? 

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel