Războiul Rusiei arată că orice „sanctuar poate fi lovit”. Aviația Franței schimbă tactica și caută baze în Europa și Pacific pentru a-și dispersa forțele

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Brigada Aeriană de Aviație de Vânătoare [BAAC] - Forțele Aeriene Franceze. Sursa foto: France Armee de l'air.
Brigada Aeriană de Aviație de Vânătoare [BAAC] - Forțele Aeriene Franceze. Sursa foto: France Armee de l'air.

După ce războiul din Ucraina a arătat că epoca confruntărilor militare de mare amploare nu a apus, tot mai multe armate șterg praful de pe manualele de tactică și artă operativă. Unul dintre principiile de bază ale operațiilor militare, mai ales în cele defensive, este dispersarea forțelor și mijloacelor, astfel încât să devii o țintă neeconomică pentru adversar, adică să-l pui să se întrebuințeze serios, dacă vrea să te lovească.

 

Nici Forțele Aeriene ale Franței nu fac excepție de la regândirea apărării deși, aparent, se află la mare distanță de Rusia.

Un prim semnal despre ceea ce va urma în abordarea problemei dispersării  forțelor aeriene franceze l-a dat chiar responsabilul pentru apărarea antiaeriană a Franței, generalul de corp aerian Philippe Moralès - comandantul Comandamentului pentru Apărare Antiaeriană și Operațiuni Aeriene [CDAOA] .

Este nevoie „să redescoperim vechile noastre reflexe de dispersare a mijloacelor, de exemplu, prin investirea în mobilitatea mijloacelor noastre sau în întărirea infrastructurilor noastre” pentru a fi „mai rezistenți”, a precizat Moralès într-un interviu publicat de Centrul de Studii Aerospațiale Strategice [CESA] și citat, duminică, de publicația franceză Zone Militaire (Opex360) specializată în probleme militare.

În argumentația sa, generalul Moralès pornește de la una dintre lecțiile războiului din Ucraina și anume că orice locație poate fi lovită. Nu mai există zone sigure, așa-zisele ”sanctuare”.

 

„Teritoriile noastre nu ar trebui să mai fie percepute ca sanctuare care nu pot fi atinse”

2. Rafale, su... (avion-rafale_53116500.jpeg)Rafale, sursă foto: Dassault Aviation

„Teritoriile noastre nu ar trebui să mai fie percepute ca sanctuare care nu pot fi atinse”…, a precizat Morales. Din această perspectivă, locul apărării antiaeriene rămâne așadar esențial pentru a garanta suficientă libertate de acțiune în special forțelor noastre” deoarece, „constituie una dintre primele perdele defensive împotriva agresiunii armate”.

Până la asigurarea apărării antiaeriene impenetrabile, lucru greu de realizat, pot fi luate alte măsuri care să atenueze un eventual atac. Una dintre acestea este dispersarea forțelor și mijloacelor.

Dar, capacitățile de apărare antiaeriană au fost neglijate de la sfârșitul Războiului Rece. Este nevoie să „reinvestim” în acest domeniu și să „redescoperim vechile noastre reflexe prin dispersarea mijloacelor noastre, de exemplu, prin investirea în mobilitatea mijloacelor noastre sau în întărirea infrastructurilor noastre” pentru a fi „mai rezistenți”, a afirmat generalul Morales.

În acest scop, CDAOA lucrează la conceptul Agile Combat Employment” [ACE] care, inspirat de cel dezvoltat de US Air Force, își propune „să poată desfășura și dispersa resursele aeriene în diferite locații, astfel încât acestea să fie mai puțin vulnerabile la loviturile inamice. Găsirea țintelor (targeting în engleză sau ciblage  în franceză) de către adversar trebuie să devină mai dificilă pentru că suntem mai puțin previzibili”, a explicat generalul Moralès.

 

Franța a închis multe baze după Războiul Rece

 

Numai că de la sfârșitul Războiului Rece au avut loc numeroase reforme structurale...Ceea ce s-a soldat cu închiderea multor baze aeriene [nu mai puțin de 17 între 2007 și 2017]. Și, acum, escadrilele de luptă sunt distribuite pe un număr limitat de aerodromuri, potrivit Opex 360.

De aceea, Armata Aerului și a Spațiului (AAE – forțele aeriene franceze) urmează să evalueze mai multe platforme de infrastructură din întreaga Europă, capabile să îndeplinească condițiile de dislocare rapidă a aeronavelor franceze. Dar, acest efort va încerca să nu adauge o povară logistică suplimentară prea mare asupra bazelor respective. 

„Am închis multe baze și resursele noastre sunt concentrate pe câteva platforme. Dacă ar fi să ne dispersăm mijloacele în Franța sau Europa, ar trebui să ne putem reduce amprenta logistică la minimum, să ne facem aviatorii mai versatili și mai interoperabili, să comunicăm și să comandăm cu mijloace care nu sunt neapărat obișnuite, a spus el. Iar soluția ar implica dispersarea resurselor către țările aliate NATO...

„Ne uităm la diferite platforme din Europa pentru a le evalua capacitățile de primire. Am început să facem schimburi cu partenerii noștri NATO, cu care suntem interoperabili. Suntem abia la începutul procesului, dar este foarte posibil să exportăm acest concept în alte regiuni, precum Indo-Pacific”, a concluzionat șeful CDAOA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel