Războiul împotriva Ucrainei a accelerat ruptura dintre Occident și țările arabe. Experții analizează riscurile apropierii acestora de Rusia

S.I. Catalin |
Data publicării:

Pentru statele arabe, agresiunea militara rusa din Ucraina a adus atât provocări, cât și oportunități, spun experții. Iar pentru Washington, Londra și capitalele europene, provocarea este de a implica statele arabe influente în formularea răspunsurilor lor la provocările globale. Războiul a accelerat clivajul Est-Vest, obligându-i pe membrii Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) să caute un "echilibru delicat" în timp ce manevrează între numeroasele centre de influență din lumea multipolară de astăzi, scrie Giorgio Cafiero, CEO al Gulf State Analytics.

Într-un articol pentru The New Arab, acesta adaugă că provocările cu care se confruntă factorii de decizie occidentali au întărit centralitatea statelor arabe din Golf, precum Arabia Saudită, în ceea ce privește energia, securitatea și geopolitica globală. Cu sediul la Londra, The New Arab este o resursă pan-arabă deținută de compania qatareză Fadaat Media.

James Lynch, expert în cadrul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR) și fost diplomat al Ministerului britanic de Externe, consideră că soft power-ul Occidentului a fost "epuizat" și că reputația europenilor ca apărători ai dreptului internațional "a căzut în rândul partenerilor lor arabi".

În acest sens, el sugerează că puterea de influență a Europei în lumea arabă ar fi putut "suferi daune ireversibile" - în special din cauza acuzațiilor de standarde duble privind răspunsul său la ofensiva Israelului în Gaza.

Astfel de acuzații vin cu repeziciune din partea statelor arabe, a puterilor emergente, a rivalilor geopolitici, a oficialilor ONU și chiar a oficialilor occidentali, scrie Lynch.

"Rezervele de soft power" ale Europei se află în performanțele sale economice și în valorile sociale asociate cu acestea, potrivit studiului 2023 al ECFR și al Universității Oxford. Însă, potrivit expertului, aceste rezerve sunt puse la pământ de acuzațiile privind "potențiala implicare" a europenilor în acțiunile din Gaza.

În acest fel, sugerează Lynch, oficialii europeni sperau să restabilească relațiile anterioare ale Europei cu lumea arabă. "Dar aceasta este o eroare de calcul: percepția asupra Occidentului se deteriorează în întreaga regiune", spune expertul.

Analiștii de la Gulf State Analytics, un centru de risc geopolitic cu sediul la Washington, scriu că invadarea Ucrainei de către Rusia i-a ajutat pe saudiți să forțeze Washingtonul să privească altfel parteneriatul cu această țară, deși, la începutul mandatului său, președintele american Joe Biden a refuzat să discute cu prințul moștenitor saudit din cauza preocupărilor legate de drepturile omului din această țară.

În timp ce Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au fost cele mai conciliante cu guvernul președintelui rus Vladimir Putin din februarie 2022, Kuweitul și Qatar au fost cele mai critice față de încălcările Rusiei privind integritatea teritorială și drepturile suverane ale Ucrainei, spun analiștii. Oman și Bahrain au fost "la mijloc".

Cu toate acestea, în ultimii doi ani, toate aceste țări au încercat să mențină relații strânse atât cu Moscova, cât și cu Occidentul.

Nicio țară din Golf nu a impus Rusiei sancțiuni similare cu cele ale Occidentului.

Dar Statele Unite recunosc "raționalitatea neutralității statelor din Golf în acest război", a declarat Mira Al Hussein, sociolog din Emiratele Arabe Unite și cercetător la Centrul Alwaleed bin Talal de la Universitatea din Edinburgh.

Cu toate acestea, analiștii spun că politicienii din Golf sunt acum mult mai influențați de războiul Israelului din Gaza decât de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel