Războiul din Ucraina şi inflaţia pun stop creşterii economice mondiale şi anul următor (P)

Anca Murgoci |
Data publicării:
inflație
inflație

Pe fondul Războiului din Ucraina, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a redus prognozele cu privire la creşterea economiei mondiale, atât pentru anul în curs, cât şi pentru anul viitor. Contextul actual este caracterizat de o creştere semnificativă a preţurilor de la alimente şi la energie, ceea ce a creat o presiune uriaşă asupra economiilor statelor europene.

Deşi revizuieşte în scădere estimările pentru 143 de economii, Fondul Monetar Internaţional susţine că mizează totuşi pentru o creştere economică pozitivă. Este important de menţionat că împreună, cele 143 de economii, reprezintă 86% din PIB-ul mondial.

 

Războiul din Ucraina a dus la creşterea inflaţiei

 

Având în vedere că foarte multe ţări făceau eforturi pentru a-şi reabilita situaţia după pandemia de COVID-19, situaţia actuală nu face decât să se vorbească despre o criză, după o altă criză. Contextul actual fiind caracterizat de o creştere a inflaţiei, mai multe greutăţi şi venituri mai mici pentru oameni. 

 

FMI considera că aportul conflictului asupra inflaţiei este substanţial şi că aceasta este un pericol iminent pentru mai multe economii, rămânând la un nivel ridicat pentru timp cu mult mai îndelungat comparativ cu preconizările făcute anterior. Deşi nu oferă o cifră exactă în ceea ce priveşte avansul economiei mondiale, aceasta va fi mai redusă decât se preconiza în ianuarie, în contextul perturbărilor cu care se confruntă lanţurile de aprovizionare. 

 

Nici pe plan naţional lucrurile nu stau altfel, inflatia în România ajungând în martie la 10,2%. Potrivit INS, „rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) este 6,5%”. În cazul mărfurilor alimentare fiind înregistrare creşteri cu 11,2% mai mari, în comparaţie cu lună martie, anul trecut. Pe de altă parte, în cazul mărfurilor nealimentare se constată o majorare cu 10,86% şi în cazul serviciilor cu 2,66%.

 

În concluzie, în acest moment şi România se confruntă cu tensiunile care au fost determinate la nivelul echilibrelor macroeconomice – creşterea accelerată a inflaţiei, în primul rând – la care se mai adaugă şi efectele pandemiei COVID-19.

 

Războiul din Ucraina a creat cadrul propice pentru fragmentarea economiei mondiale

 

Tot acest fond al războiului din Ucraina, a generat şi fragmentarea economiei mondiale în mari blocuri geopolitice. Prin urmare acum, în discuţie intra standarde comerciale şi tehnologice diferite, sisteme de plăţi şi monede de rezervă, de asemenea, diferite. Se poate vorbi astfel despre cea mai mare ameninţare la adresa ordinii economice, după cel de-Al Doilea Război Mondial.

 

Potrivit Financer.com, Fondul Monetar Internaţional apreciază că războiul din Ucraina afectează economia la nivel mondial, prin faptul că se încetineşte creşterea economică iar inflaţia se majorează, ceea ce va avea drept consecinţe reconfigurarea pe termen lung a ordinii economice mondiale. De luni de zile inflaţia creşte, iar economiile tăriilor din Europa Centrală vor continua să fie afectate de dependenţa de gaz din Rusia şi se vor confrunta cu afluxul de refugiaţi.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel