Războiul din Nagorno-Karabah a arătat vulnerabilitatea Armatei ruse. Rusia a rămas în urma SUA și Turciei

Sistem mini Harpy, IAI
Sistem mini Harpy, IAI

Conflictul din Nagorno-Karabah dintre Armenia și Azerbaidjan, încheiat cu o pace dureroasă pentru armeni, a arătat nu doar importanța anumitor sisteme în războaiele de azi, dar și o vulnerabilitate a Armatei ruse, potrivit unei analize publicate de un jurnalist rus.

La începutul acestei săptămâni, într-o analiză a publicației ruse Vzglysd, semnată de jurnalistul Alexander Timokhin, se precizează că înfrângerea Armeniei și victoria Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah ar trebui să fie o lecție tehnico-militară din care Federația Rusă ar trebui să învețe.

În analiză se precizează că Azerbaidjanul a câștigat conflictul din mai multe considerente: În primul rând azerii s-au pregătit de acest război de mulți ani. Azerii au încercat și în 2016 o ofensivă, dar intervenția Rusiei și a Iranului l-a determinat pe președintele azer Ilham Aliyev să facă un pas în spate. Anul acesta președintele azer a riscat, a mers până la capăt și a jucat bine cartea, știind că politica premierului armean Nikol Pashinyan a îndepărtat țara de Rusia. La acestea am adăuga și susținerea politică și militară a Turciei.

Un alt aspect important a fost superioritatea numerică covârșitoare a Armatei azere. Dar, consideră autorul, un aspect esențial l-au avut sistemele moderne de război. Azerii au achiziționat arme din Rusia precum tancuri T-90, însă un rol de determinant l-au avut UAV-urile, atât cele turcești, cât și cele israeliene.

 

UAV-urile vor decide războaiele viitorului. Rușii au o vulnerabilitate la acest capitol

 

Președintele azer susținea în cadrul unui interviu că dronele forțelor azere au distrus echipamente militare armene în valoare de un miliard de euro în timpul celor șase săptămâni de sângeros conflict.

Autorul analizei precizează că pe lângă UAV-urile turcești Bayraktar TB2, azerii au beneficiat și de drone kamikaze Harop (dezvoltate de IAI - Israel Aerospace Industries), cât și de Skystriker (dezvoltate de Elbit Systems). Atât în Libia, Siria cât și în Nagorno-Karabah, aceste UAV-uri și-au îngenuncheat adversarii.

În aceste condiții, se întreabă autorul, ce concluzii ar trebui să tragă Rusia? Și, ar face față Federația Rusă unui atac cu astfel de sisteme?

În primul rând, consideră jurnalistul, Rusia are nevoie cât mai rapidă de astfel de tehnică militară - drone kamikaze. Acestea sunt esențiale întrucât efectuează atât misiuni de recunoaștere, identificare cât și de distrugere a țintei.

În opinia autorului, rușii ar trebui să producă astfel de tehnologie, ori să o cumpere din Israel. O opțiune ar fi o colaborare în acest domeniu cu Iranul, „unul din liderii mondiali în producția de sisteme aeriene”, se precizează în materialul citat.

 

În spatele SUA, Turciei și Israelului în ceea ce privește astfel de sisteme

 

Autorul amintește că aceste drone sunt greu de identificat și mai ales de doborât. În opinia sa, deși un prim lot de UAV-uri Orion a intrat în serviciul trupelor Federației Ruse, „trebuie să admitem că am rămas în urma Turciei, Statelor Unite, Israelului sau Iranului în acest domeniu”.

Analiza precizează că sistemele antiaeriene cu greu pot face față acestor UAV-uri. Inclusiv S-400, sisteme concepute pentru alt tip de amenințări. Aceste sisteme ar putea fi eficiente maximum împotriva dronelor mai mari precum Bayraktar, însă nu a dronelor mici kamikaze. 

Autorul concluzionează precizând că în câțiva ani aceste drone kamikaze vor opera de pe portavioane ori vehicule de luptă pentru infanterie, iar Federația Rusă trebuie să se adapteze acestor noi sisteme și să învețe cum să respingă astfel de atacuri. „Rusia e pregătită din punct de vedere tehnic pentru această tehnologie. Aceasta este poate principala lecție pe care trebuie să o învățăm din conflictul din Nagorno-Karabah”, concluzionează analiza.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel