”Războiul de Iarnă”. Finlanda și lupta eroică împotriva tancurilor sovietice invadatoare. Ajutor indirect acordat României

Tudor Curtifan |
Data publicării:
EXCLUSIV

Pe data de 30 noiembrie 1939 începea așa-zisul „Război de iarnă” dintre URSS și micuța Finlanda care a avut curaj să se opună lui Iosif Vissarionovici Stalin.


Înainte de începerea conflictului, la Moscova, pe 12 octombrie 1939, delegația finlandeză și reprezentanții URSS-ului negociau un pact de asistență mutuală. Printre cerințele impuse de ruși se numărau cedarea unor insule din Golful Finic, mutarea cu 75 de kilometri mai la Nord a graniței sau cedarea unui important port pentru economia statului care-l deținea. Finlandezii au acceptat o parte din cereri. Insuficient însă.

Diferența copleșitoare de forțe nu a speriat Finlanda

Diferența de forțe dintre cele două state era copleșitoare. Dacă Finlanda avea doar 3 divizii, armata numărând 200.000 oameni, 60 de tancuri și 150 de avioane, Stalin a folosit în războiul împotriva Finalandei nu mai puțin de 600.000 de soldați. De partea Finalandei au luptat și aproximativ 11.000 de voluntari din Suedia, Danemarca, Norvegia, Ungaria plus multe alte națiuni. Totodată, micuțul stat finlandez a primit în ajutor arme, muniție sau avioane. 

Pe 27 noiembrie, URSS a denunțat pactul de neagresiune pe care îl avea cu Finlanda din 1932. Mai apoi, a doua zi au rupt și relațiile diplomatice.

Astfel, avioanele rusești au început bombardarea orașelor finlandeze printre care și capitala Helsinki. În același timp navele din flota Mării Baltice au bombardat orașele din sudul Finlandei.

URSS, exclusă din societatea națiunilor

Ca urmare a agresiunii, pe 14 decembrie 1939, consiliul Societății Națiunilor a decis excluderea URSS din rândurile sale. Pentru finlandezi a fost dezamăgitoare reacția vecinilor scandinavi. Mai exact, de teama sovieticilor și a Germaniei naziste (nr. - Germania nazistă și URSS deveniseră aliați la 23 august 1939 după semnarea pactului Ribbentrop - Molotov), Norvegia și Suedia s-au abținut de la vot.

Trupele sovietice, deși superioare din punct de vedere numeric, înaintau greu în pădurile finlandeze. Abia pe 5-6 decembrie 1939 Armata Roșie a ajuns la principala fortificație finlaneză, pe linia Mannerheim care fusese realizată printr-un mare efort.

Gustaf Emil Mannerheim și rezistența eroică

(w670)

Linia Mannerheim purta numele lui Gustaf Emil Mannerheim, un strălucit militar și politician finlandez. Acesta a fost cel care a condus armata finlandeză pe durata războiului împotriva URSS-ului.

Linia avea 140 km lungime, erau câteva zeci de forturi construite după 1920, puține dintre ele modernizate și eficiente. Pe aceasta linie fortificată finlandezii au rezistat eroic timp de 3 luni.

Finlandezii au trezit entuziasmul presei mondiale și a statelor democratice în frunte cu SUA și Marea Britanie care salutau rezistența lor eroică. Cu toate că armata sovietică a lui Stalin reușise să avansese adânc în teritoriul finalndez în primele 10 zile ale conflictului, contraatacul finlandez i-a împins pe sovietici până la frontieră.

Iarna era una cumplită. Spre exemplu, în ianuarie 1940, în Finlanda se înregistrau și -37 de grade Celsius. În aceste condiții vitrege, la 1 februarie trupele sovietice încep atacul principal. Inevitabilul se întâmpă iar pe 2 martie 1940 trupele sovietice au reușit să străpungă linia Mannerheim.

Finlanda a înțeles că nu mai putea rezista. Astfel, pe 12 martie 1940, la Stockolm, Suedia, după 105 zile de război, s-a încheiat pacea. Desigur, condițiile au fost puse de învingători, de sovietici, dar ele aveau să fie mai grele decât cele stabilite la negocieri.

Consecințele „Războiului de Iarnă”

Înainte de atacul împotriva Finlandei, în presa din URSS erau publicate articole vehemente la adresa României. Războiul dintre finlandezi și sovietici a ajutat România să câștige șase luni de pace cu URSS. Din păcate, fără folos.

De precizat faptul că deși Finlanda a pierdut mai mult în urma războiului decât dacă ar fi acceptat condițiile impuse de ruși în noiembrie 1939, aceasta a reușit să-și păstreze independența chiar și după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Deși victorioasă, Armata Roșie a ieșit compromisă după trei luni de război împotriva micuțului stat finlandez. Prețul victoriei a fost unul uriaș, pierderile în rândul sovieticilor ridicându-se la 200.000 de oameni.

Tot acum, în timpul „Războiului de Iarnă”, în lupta împotriva tancurilor rusești, finlandezii inventează o armă foarte eficientă. Este vorba despre un amestec de produse inflamabile, într-un recipient de sticlă, pe care-l numesc ironic după ministrul sovietic de externe Viaceslav Molotov: „cocktailul Molotov”. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel