România, menţionată în cel mai recent raport al ISW: Rusia exploatează naționalismul de extremă dreaptă din Europa care este îndreptat împotriva Ucrainei

Rusia profită de revendicările tot mai vocale ale mișcărilor naționaliste europene de extremă dreaptă asupra teritoriului ucrainean, a precizat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul sau din 29 ianuarie. Mișcările de extremă dreaptă din Ungaria și România au stârnit îngrijorare săptămâna trecută, după ce liderii partidelor din țările respective au făcut trimitere la revendicări ale unor părți din teritoriul Ucrainei.

Claudiu Târziu, unul dintre liderii partidului de extremă-dreapta din România, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), a declarat că țara să ar trebui să se "reunească" cu Republica Moldova și cu regiunile de frontieră ucrainene din Basarabia și Bucovina de Nord.

Declaraţii similare au fost făcute de liderul ungar de extremă dreaptă Laszlo Toroczkai, care a declarat că Ungaria ar trebui să revendice regiunea Zakarpattia dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia.

Regiunea Zakarpattia este cea mai sud-vestică regiune din Ucraina și are minorități etnice maghiare și românești semnificative. Regiunea istorică Bucovina de Nord face parte din regiunea ucraineană de astăzi Cernăuți, în timp ce Basarabia acoperă Moldova și părți din regiunile Cernăuți și Odesa.

Sursele rusești au amplificat ambele declarații, a precizat ISW, reluând apelul Rusiei pentru o "împărțire a Ucrainei" făcut înainte de începerea războiului la scară largă.

Președintele rus Vladimir Putin a invocat, de asemenea, în mod explicit, diferitele revendicări teritoriale formulate de mișcările iredentiste din țările vecine Ucrainei. De asemenea, el a amenințat în mod regulat că Ucraina își va pierde suveranitatea dacă nu se supune cerințelor Rusiei.

Partidul AUR din România și Partidul Patria Noastră al lui Toroczkai din Ungaria sunt reprezentate în parlamentele lor respective, dar sunt în mare parte marginalizate. Patria Noastră deține în prezent șase locuri dintr-un total de 199 în parlamentul Ungariei.

Deși sondajele din România arătau că AUR concurează pentru locul al doilea cu Partidul Naţional Liberal (PNL), aflat la guvernare, înaintea viitoarelor alegeri, experții estimează că partidele de extremă dreaptă au șanse limitate de a găsi un partener de coaliție pentru a forma un guvern.

Anterior, oficialii ruși au încercat să încurajeze Polonia să încerce să revendice vestul Ucrainei, fost teritoriu polonez, dar astfel de convingeri nu au căpătat o influență semnificativă și nici nu sunt susținute de vreun partid politic important din Polonia.

Ieri, fostul șef al SRI, Eduard Hellvig a sancționat în termeni duri discursul revizionist făcut de Claudiu Târziu. Hellvig a precizat că declarațiile făcute de Claudiu Târziu, unul dintre liderii partidului AUR, potrivit cărora România ar avea de recuperat teritorii de la Ucraina invadată de Rusia lui Vladimir Putin nu fac decât să-i servească liderului de la Kremlin.

„Zilele trecute, un domn a cuvântat despre nevoia de a avea bune relații de cooperare cu Rusia și despre cum ar trebui ca noi, România, să mergem să recuperăm teritorii de la Ucraina aflată în corzi. Bineînțeles, discursul îi convine cel mai mult lui Vladimir Putin: Uite, lume, o grămadă de țări sunt nemulțumite, ca atare războiul nostru este justificat”, a scris fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, pe X, fosta rețea Twitter.

El spune că Târziu nu are nici măcar scuza de a fi „idiot util” și l-a acuzat pe senatorul AUR că „joacă cinic cu o temă fierbinte, despre care știe foarte bine că este o fantezie” și pentru care nu poate răspunde penal.

Scopul? Pentru a crea „agitație” din „agitarea făcliei naționaliste”, pentru a lărgi astfel bazinul electoral al partidului de extremă dreaptă, știind că „vorbele lui sunt o declarație politică și, ca atare, nu poate fi tras la răspundere pentru vreo coliziune cu poziția oficială a statului român”, spune Hellvig.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel