”Garnizoana” de spionaj rusesc de la Chișinău, destructurată parțial: R. Moldova decide reducerea personalului Ambasadei Rusiei la 25 de diplomați și angajați

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Republica Moldova urmează să reducă personalul ambasadei Rusiei, a anunțat pe 26 iulie de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Rusia a menținut, decenii la rând, la Chișinău o adevărată ”garnizoană” de spioni în cadrul Ambasadei sale de la Chișinău. Acest lucru este limpede, doar dacă ne uităm la numărul uriaș de diplomați și angajați, raportat la dimensiunea Republicii Moldova.

Astfel, comparativ cu România, unde personalul Ambasadei ruse număra, înainte de impunerea retragerii, puțin peste 100 de persoane, Ambasada Federației Ruse la Chișinău este formată din aproximativ 84 de persoane.

Vorbind despre motivele unui astfel de pas, Nicu Popescu a remarcat că autoritățile moldovenești au început să suspecteze că unii dintre angajații ambasadei Rusiei ar fi „implicați în destabilizarea situației din țară”.

„În opinia noastră, este foarte important ca serviciile diplomatice ale țării noastre, dar și a altor țări, să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații, or atunci când o bună parte din prezența diplomatică a altei țări este îndreptată spre eforturile de destabilizare a țării noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile standard de acțiune ale unor servicii diplomatice, am ajuns, de comun acord cu instituțiile și decidenții politici, la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați din Federația Rusă în R. Moldova, astfel încât să se creeze o situație în care sunt mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din țara noastră. Reprezentanții Federației Ruse au fost informați despre acest lucru”, a declarat ministrul.

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a reacționat, după convocarea la MAEIE, amenințând voalat cu ”consecințele în segmentul bilateral”.

„Această decizie, poate, a fost previzibilă, dar noi nu credeam că autoritățile de la Chișinău se vor implica în competițiile de rusofobie atât de rapid și vor fi luate măsuri atât de radicale. Sperăm că oficialii care iau asemenea decizii înțeleg care ar putea fi consecințele în segmentul bilateral”, a spus el.

Potrivit Deschide.md, Ambasada Federației Ruse la Chișinău este formată din aproximativ 84 de persoane

În urma solicitării părții moldovenești, ar urma să rămână în cadrul Ambasadei Ruse cel mult 25 de persoane.

Astfel, din cei 50 de diplomați acreditați care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse, Centrului Rus pentru Cultură și Știință (Rossotrudnicestvo), dar și Biroului de Migrație (Anticamera Secției Consulare a Ambasadei Federației Ruse) ar urma să rămână doar 10 diplomați.

Totodată, numărul personalului „tehnico-administrativ” ar urma să fie limitat de la 34 la 15 persoane.

Partea rusă va avea la dispoziție între 20 și 30 de zile pentru a dispune părăsirea teritoriului R.Moldova de către angajații misiunii diplomatice ruse.

Ambasada Federației Ruse la Chișinău reprezintă una dintre cele mai impunătoare clădiri din Chișinău și încă de la ridicarea sa, dimensiunea ei a fost un mister, dat fiind faptul că Republica Moldova este prea mică pentru o astfel de ambasada rusească.

De cealaltă parte, Republica Moldova dispune de 12 funcții diplomatice acreditate în Federația Rusă și 6 angajați ca personalului tehnico-administrativ. La acest moment din parte Republicii Moldova la Moscova activează doar 6 diplomați moldoveni.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel