R. Moldova a anunțat retragerea din CSI / Subiectul - pe masa Consiliului de Securitate al Rusiei convocat de Vladimir Putin

Darius Muresan |
Data publicării:
Ședință prezidată de președintele Vladimir Putin, în 2020, în cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei. Foto: Kremlin
Ședință prezidată de președintele Vladimir Putin, în 2020, în cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei. Foto: Kremlin

Preşedintele rus Vladimir Putin, a prezidat, luni, 15 mai, reuniunea Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse în cadrul căreia au fost analizate relaţiile dintre Rusia şi statele ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente, CSI.

"Să discutăm astăzi despre ce se poate şi ce ar trebui întreprins suplimentar pentru a obţine cele mai bune rezultate în activitatea noastră comună, în beneficiul dezvoltării statelor noastre", a afirmat şeful statului rus, în debutul reuniunii operative (citat preluat de pe site-ul Kremlinului).

La reuniune, Vladimir Putin a reamintit faptul că liderii mai multor state CSI au participat la evenimentele din 9 mai, de la Moscova (preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, prim-ministrul Armeniei, Nikol Paşinian, preşedintele Kîrgîzstanului, Sadîr Japarov, preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, preşedintele Uzbekistanului, Şavkat Mirzioeev şi preşedintele R. Belarus, Aleksandr Lukaşenko).

Preşedintele rus, citat de Rador, a menţionat că Rusia şi fostele republici din fosta URSS au "un întreg set de avantaje competitive semnificative" pentru a obţine rezultate favorabile în dezvoltarea lor "în foarte multe domenii", inclusiv în sectorul economic şi cel agrar.

La întâlnire au mai participat: prim-ministrul rus Mihail Mişustin, preşedintele Consiliului Federaţiei Valentina Matvienko, preşedintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin, vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate Dmitri Medvedev, şeful Administraţiei Prezidenţiale Anton Vaino, secretarul Consiliului rus de Securitate Nikolai Patruşev, ministrul rus de interne Vladimir Kolokolţev, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, directorul FSB Aleksandr Bortnikov, şeful Serviciului de Informaţii Externe Serghei Narîşkin, trimisul special prezidenţial pentru mediu şi transport Serghei Ivanov.

După cum a relatat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus în cadrul unei conferinţe de presă, Vladimir Putin a modificat agenda reuniunii Consiliului rus de Securitate şi a luat decizia de o organiza luni, 15 mai, şi nu vineri, după cum era programată anterior.

 

Republica Moldova a anunțat că a demarat procedurile privind retragerea din CSI

 

Guvernul de la Chișinău va pregăti procedura de denunțare a cordurile nefuncționale încheiate cu Comunitatea Statelor Independente (CSI), a declarat premierul Dorin Recen, specificând că ministerele au primit sarcina să evalueze fiecare acord în parte.

În context, citat de Deschide.md, Recean a subliniat că R.Moldova a avut mai mult o cooperare formală cu CSI, printre provocările cu această structură controlată de Rusia fiind aflarea armatei ruse pe teritoriul țării, introducerea embargourilor la producția moldovenească, nerespectarea Acordului de Liber Schimb.

Premierul a subliniat că R.Moldova ar putea avea mai multe beneficii prin încheierea acordurilor bilaterale cu statele din CSI și acum este importantă concentrarea pe agenda europeană.

„Guvernul are agenda sa de ieșire din CSI. Să luăm fiecare acord în parte și dacă nu este util să îl denunțăm, să mergem pe acorduri bilaterale. În ședința de Guvern de miercuri avem un șir de acorduri, am tăiat bugetul pentru compania MIR. Acum trebuie să avem grijă de relațiile cu fiecare țară în parte, să mergem pe relații bilaterale și să ne concentrăm pe agenda europeană. În cazul UE angajamentele sunt certe, sunt respectate - în cazul CSI vedem că angajamentele sunt incerte și nu sunt respectate”, a declarat Dorin Recean în platoul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău, potrivit sursei citate.

Recean a precizat că Guvernul va ține cont de interesele mediului de afaceri din R.Moldova și ca în procesul de denunțare a acordurilor agenții economici să poată beneficia de schimburile bilaterale cu anumite state din CSI.

„Sunt o mulțime de acorduri din care trebuie să ieșim în virtutea riscurile pe care le comportă. Acordul de Liber Schimb nu este respectat. În procesul de denunțare avem grijă ca agenții economici să poată să beneficieze de schimburi bilaterale cu țările respective. Să urmăriți ședința de Guvern de miercuri”, a declarat Recean.

Solicitat să se dea cu părerea ce ar putea să facă Moscovei în urma deciziei de denunțare a acordurilor, Recean a declarat : „Ceea ce a făcut și anterior”, precizând că de fiecare dată când Rusia a aplicat interdicții pentru R.Moldova, industria, agricultura s-au adaptat și au devenit de succes.

„Avem acorduri de liber schimb cu UE, extindem gama de produse. Acum trebuie să ne asigurăm că facem parte din acorduri, că avem create oportunități pe piața internațională in special UE. Guvernul are în vedere creșterea economică”, a dat asigurări Dorin Recean.

Astăzi, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că R.Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară CSI, menționând că aflarea în CSI nu a protejat R.Moldova de șantaj energetic în plină iarnă, amenințări și declarații ostile la adresa independenței și suveranității R.Moldova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel