Putin vrea să pară că nu e izolat și face prima vizită în afara Rusiei de la emiterea mandatului de arestare a sa, de către CPI

Cătălin Costea |
Data publicării:
Putin, de Ziua Victoriei / Foto: Kremlin.ru
Putin, de Ziua Victoriei / Foto: Kremlin.ru

Principalele agenții ruse de presă ruse au informat pe 12 octombrie joi dimineața că președintele rus Vladimir Putin a sosit în Kârgâzstan, marcând astfel prima sa călătorie în străinătate de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său.

Putin a călătorit rar în străinătate de la invadarea Ucrainei în februarie 2022, iar de la emiterea mandatului CPI, în martie 2023, a rămas în interiorul țării.

Deși Kârgâzstanul este semnatar al acordului de principiu privind CPI, acesta nu a ratificat și tratatul cunoscut sub numele de Statutul de la Roma, care ar impune arestarea pe teritoriul său a oricăror persoane căutate de Curte.

Putin se întâlnește cu omologul său kârgâz, Sadyr Japarov și participă la un summit al Comunității Statelor Independente (CSI) alături de aliatul său din Belarus, Alexander Lukașenko și de alți lideri regionali.

Cabinetul președintelui rus a lăsat în ultimul timp să se înțeleagă că Putin are planificate următoarele vizite externe în Coreea de Nord, precum și în China.

Moscova a comparat perspectiva arestării lui Putin în străinătate cu un act de război, considerând mandatul CPI drept „ilegal”.

Cu toate acestea, și-a luat măsuri de precauție, iar în în august, la summitul BRICS din Africa de Sud, Rusia l-a trimis pe ministrul de externe Serghei Lavrov, în locul președintelui.

Decizia ICC i-a interzis practic lui Putin accesul la o mare parte a statelor lumii, Statutul de la Roma fiind ratificat de nu mai puțin de 123 de țări.

„De ce ar fi trebui să creez probleme prietenilor noștri în timpul unui eveniment? [...] Dacă mergeam, începea un spectacol politic””, a declarat recent Putin comentând absența sa de la Johannesburg.

Liderul armean Nikol Pashinyan anunțat cu două zile înainte că va lipsi de la summitul de azi al CSI. Acesta a criticat Moscova pentru că nu a intervenit când Azerbaidjanul a lansat ofensiva de luna trecută prin care a preluat controlul regiunii Nagorno-Karabah.

Mai mult, parlamentarii armeni au decis aderarea Armeniei la tratatul CPI, ceea ce a limitat și mai mult opțiunile de călătorie ale lui Putin, iritând suplimentar Moscova. Ca atare, Putin plănuiește să se întâlnească cu liderul principalului inamic al Armeniei, președintele azer Ilham Aliyev.

În 2022, Putin a vizitat toate cele cinci țări regionale - Uzbekistan, Kazahstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Kârgâzstan, pe care le-a prezentata drept aliații de bază ai Rusiei.

Chiar înainte de vizita lui Putin, Kârgâzstanul a declarat că a ratificat un acord pentru un sistem comun de apărare antiaeriană cu Rusia, în timp ce Moscova are acorduri similare cu Kazahstanul, Belarusul și Tadjikistanul.

Însă reticența față de Rusia  a crescut în anumite părți ale regiunii. Niciuna dintre țările din Asia Centrală nu a susținut Rusia în votul cheie al ONU privind Ucraina, de anul trecut. Luna trecută, Kazahstanul a promis chiar să respecte sancțiunile occidentale masive împotriva Rusiei, liderul său spunând că Astana nu va ajuta Moscova să le eludeze, iar țările din Asia Centrală, care au mulți cetățeni care lucrează rezidenți în Rusia, i-au avertizat să nu lupte în Ucraina alături de forțele Moscovei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel