Planurile Rusiei sunt clare: Moscova caută un conflict de durată în Ucraina și face trei lucruri pentru asta

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Parlamentul rus se grăbește să adopte o nouă lege care să permită lui Vladimir Putin și Kremlinului să mai trimită câteva sute de mii de oameni să lupte împotriva Ucrainei.

Potrivit Financial Times, Kremlinul speră că va forța Occidentul să-și reducă sprijinul pentru Kiev.

Pentru a accelera acest proces, Moscova face trei lucruri:

  • trece la economia de război (producția fabricilor militare a înregistrat creșteri spectaculoase, cel puțin la nivelul declarațiilor oficialilor),

  • folosește cu pricepere escaladarea (inclusiv extinderea conflictului spre teritoriul NATO, prin Belarus, cu ajutorul mercenarilor Wagner staționați acolo, dar și retorica nucleară) și

  • distruge economia ucraineană.

Atacurile aeriene vizează populația civilă prin lovirea infrastructurii energetice, a clădirilor rezidențiale sau a depozitelor de cereale, în fapt, crime de război camuflate sub doctrina războiului hibrid.

Dacă adăugăm și uriașa mașină de propagandă și dezinformare a Moscovei, obținem cocktail-ul perfect pentru un conflict de durată.

 

Rusia, maestra lucrurilor stricate

Deocamdată Occidentul rămâne unit în sprijinul său pentru Kiev, iar rebeliunea organizată recent de șeful mercenarilor lui Wagner, Evgheni Prigojin, oferă o speranță suplimentară că mașina de război a Kremlinului se va gripa în curând.

Dar din perspectiva rusă, lucrurile arată complet diferit. La Kremlin, ei cred că își pot permite un război prelungit.

Financial Times scrie că se prevede că economia Rusiei va înregistra o creștere modestă în acest an, în mare parte datorită producției fabricilor militare, care primesc componente critice precum microcipurile din China, dar și din alte surse.

În ciuda sancțiunilor, Kremlinul mai are la dispoziție sume mari de bani - energia a adus cel mai mare profit, bineînțeles, iar exporturile rușilor sunt plătite acum, în special, cu yuani chinezești, a ajutat.

Rămâne de văzut dacă oligarhii și silovikii vor merge până la capăt cu Putin și vor fi dispuși să renunțe definitiv la privilegiile care includeau, înainte de invazie, o viață de lux în statele occidentale, pentru ei și pentru familiile acestora. 

 

Putin încă consideră că Rusia poate mobiliza de trei până la patru ori mai mulți militari decât Ucraina

Militari ruși

Noua lege ar trebui să ajute Kremlinul să evite o altă mobilizare oficială.

Mai exact, guvernul rus poate acum trimite în liniște apeluri de recrutare la câte persoane consideră necesare. Limita superioară de vârstă pentru executarea mandatului obligatoriu va fi crescută de la 27 la 30 de ani, dar rămâne loc pentru noi corecții în viitor. Odată emisă o notificare electronică de mobilizare, granițele Rusiei vor fi imediat închise pentru toți cei care au primit notificarea de mobilizare, asta pentru a preveni un nou exod în masă al bărbaților apți de muncă.

Pedepsele pentru refuzul serviciului militar au fost, de asemenea, înăsprite. Aceste mișcări, combinate cu o investiție uriașă de stat în extinderea producției de arme, ar trebui să-l ajute pe Putin să construiască o armată mai mare și mai bine echipată.

”Aceste amendamente au fost scrise pentru marele război și mobilizare generală. Și mirosul acelui mare război se simte deja” - a anunțat Andrei Kartapolov, șeful comitetului de apărare din Duma de Stat.

 

În același timp, Rusia încă lucrează pentru a sugruma economia ucraineană, refuzându-le toate sursele de venit

Moscova nu numai că s-a retras din acordul de cereale, care a permis exporturile agricole ucrainene peste Marea Neagră, dar a lansat și atacuri aeriene masive asupra porturilor ucrainene pentru a distruge orice posibilitate de a reînvia acordul menționat. 

În plus, continuă atacurile asupra clădirilor rezidențiale și a infrastructurii civile ucrainene - menite să facă orașele nelocuibile și să împiedice eforturile de reconstrucție.

”Putin a făcut multe greșeli fatale, dar atâta timp cât va fi în fruntea Rusiei, Moscova își va dedica resursele încă enorme pentru realizarea obsesiei sale pentru distrugerea și subjugarea Ucrainei”, conchide Financial Times.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel