Putin regretă invaziile sovietice din Budapesta și Praga, dar spune că SUA repetă în Ucraina „greșelile” URSS

Cătălin Costea |
Data publicării:

Președintele rus Vladimir Putin a numit invaziile sovietice din Budapesta și Praga, din anii 1956, respectiv 1968, drept o greșeală, afișând un regret exprimat și anterior privitor la aceste două evenimentele definitorii ale Războiului Rece.

Comentariile lui Putin, făcute pe 12 septembrie, au venit în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri desfășurate la un forum economic din orașul Vladivostok, din Orientul Îndepărtat.

Moderatorul forumului i-a cerut lui Putin părerea față de declarațiile unor oficialii cehi și maghiari nespecificați care au susținut că „URSS s-a comportat ca un colonizator când și-a trimis tancurile la Praga și Budapesta”.

„Am recunoscut de mult timp că acest element al politicii sovietice a fost o greșeală și a dus doar la tensiuni în relații”, a spus Putin.

Cele două evenimente au fost momente esențiale în Războiul Rece, evidențiind dorința Uniunii Sovietice de a folosi forța pentru a împiedica țările satelit să se liberalizeze sau să reducă strânsoarea fermă a Moscovei.

Revoluția Maghiară din 1956, lansată pe fondul protestelor împotriva subordonării guvernului maghiar față de Moscova, a fost zdrobită după 12 zile de tancurile și trupele sovietice. Soldată cu pierderi de vieți estimate la circa 2.500 maghiari și 700 militari sovietici, precum și cu aproximativ 200.000 de maghiari strămutați în Occident, revoluția a condus la transformarea sistemului socialist maghiar intr-unul mai lejer, cu o politica mult mai toleranta, dictatura devenind una „catifelată“. 

Primăvara de la Praga din 1968, o perioadă de liberalizare sub conducerea președintelui Alexander Dubcek, s-a încheiat brusc când forțe ale Pactului de la Varșovia au invadat ceea ce era atunci Republica Socialistă Cehoslovacă. Invazia Cehoslovaciei, denumită oficial Operațiunea Dunărea, a reprezentat ocuparea R.S. Cehoslovace de către forțe armate din cinci state membre ale Pactul de la Varșovia - Uniunea Sovietică, R.P. Bulgaria, R.P. Ungară, RDG și R.P. Polonă – în noaptea de 20–21 august 1968. Trebuie amintit că singurele două membre ale Pactului care nu au participat la invazie au fost România și Albania. Mai mult, regimul de la Bucureşti a condamnat public, în termeni categorici, intervenţia, afirmându-şi solidaritatea cu poporul ceh şi slovac. În faţa unei posibile intervenţii sovietice şi în România, regimul de la Bucureşti a mobilizat Armata, a creat gărzi patriotice înarmate şi s-a preocupat de primirea sprijinului internaţional.

 

Putin spune că SUA repetă în Ucraina „greșeala” URSS

 

Putin a mai făcut și în trecut remarci asemănătoare cu privire la evenimentele de la Praga și Budapesta - mai ales în timpul călătoriilor din 2006, când a spus că Rusia poartă responsabilitatea morală pentru represiuni, deși nu are nicio responsabilitate legală -, însă e prima dată când vorbește despre acestea după recenta invadare a Ucrainei.

În comentariile sale de la Vladivostok, Putin nu a abordat în mod direct problema războiului din Ucraina. Acesta a afirmat, totuși, că Statele Unite și aliații occidentali au făcut o greșeală sprijinind Ucraina, o greșeală similară cu cea făcută de Uniunea Sovietică.

„Nu este corect să faci ceva în politica externă care dăunează intereselor altor popoare”, a declarat foarte convins acesta, „principalele țări occidentale și, mai ales, Statele Unite, nu fac altceva decât să calce practic pe greblă,” a conchis președibtele rus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel