Purtătorul de cuvânt al MAE i-a răspuns Mariei Zaharova: Pentru cei care refuză să accepte realitatea, limba moldovenească nu există. Există dovezi istorice

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Radu Filip, Maria Zaharova
Foto: Radu Filip, Maria Zaharova

Purtătorul de cuvânt al Ministerului român de externe, Radu Filip, a reacționat la declarațiile venite de la Maria Zaharova, șefa comunicării din MAE rus, un personaj care s-au remarcat în ultimii doi ani prin limbajul extrem de agresiv la adresa Occidentului.

Diplomația rusă, recunoscută, în trecut, ca fiind un etalon de profesionalism, s-a adaptat la discursul belicos al Kremlinului din ultimii doi ani. Reacțiile agresive ale diplomaților de top ruși sunt, poate, cel mai bine reprezentate de declarațiile Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip, i-a răspuns purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, care a reluat teza sovietică mincinoasă privind la existența limbii moldovenești.

Într-un răspuns transmis presei românești, Radu Filip a afirmat că sunt dovezi ştiinţifice că limba moldovenească nu există, fiind doar limba română.

"Îi reamintim doamnei Zaharova că tocmai Principele Dimitrie Cantemir a scris limpede, chiar într-o carte publicată la Sankt Petersburg, că locuitorii principatelor Valahia şi Moldova vorbesc una şi aceeaşi limbă. Este o dovadă ştiinţifică solidă şi de netăgăduit, de dincolo de secole, că aşa-zisa limbă "moldovenească" nu există. Există doar limba română", a replicat purtătorul de cuvânt al MAE român, relatează Agerpres.

 

 

Maria Zaharova: Dimitrie Cantemir "a adus o mare contribuţie la dezvoltarea relaţiilor ruso-moldoveneşti”

 

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a transmis, vineri, un mesaj la marcarea a 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir, care "a adus o mare contribuţie la păstrarea şi întărirea statalităţii moldoveneşti şi identitatea naţională, precum şi la dezvoltarea relaţiilor ruso-moldoveneşti".

"Moldova este o ţară cu o istorie şi o cultură bogată şi străveche. Formarea statalităţii sale datează de la mijlocul secolului 14. Unele state şi limbi europene nu existau în acel moment. Prima carte care conţine termenul 'pământ moldovenesc' datează din 1360. Formarea limbii moldoveneşti datează de la mijlocul mileniului trecut. În secolul XVI a apărut primul dicţionar, a cărui scriere se baza pe alfabetul chirilic. S-au păstrat monumente literare din secolul al XVII-lea în limba moldovenească", a afirmat oficialul de la Moscova, cu această ocazie.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel