Propaganda rusă se face iar de râs | Ruşii au prezentat distrugerea un post de comandă al unui sistem S-300 ca fiind al armatei ucrainene, dar era o momeală întinsă chiar de ei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata rusă a prezentat, cu câteva zile în urmă, momentul când un post de comandă 5H63S - o stație radar a sistemului S-300PS - este distrus cu ajutorul unei drone kamikaze Lancet. Un material video cu momentul în care sistemul radar este distrus a fost publicat de presa rusă la 16 noiembrie, precizându-se că aparţine armatei ucrainene. În zadar armata rusă a prezentat evenimentul ca pe o reuşită, deoarece mai mulţi analişti militar au demonstrat contrariul - postul de comandă 5H63S se afla în acelaşi loc de aproape două luni de zile, iar zona respectivă a fost în tot acest timp sub ocupaţia trupelor ruse.

Analiștii militari au dezmințit povestea despre UAV-ul kamikaze Lancet care distruge echipamente importante ale Forțelor Armate Ucrainene.

În aceeași zi, analistii grupului ''Ukraine Weapons Tracker'' a publicat pe Twitter versiunea lor despre incident.

 

Aceștia precizează că rușii au lovit un post de comandă 5H63S folosit ca momeală - făcut dintr-un vehicul abandonat și nefuncțional.

S-a ajuns la această concluzie datorită absenței unui generator, care ar trebui să asigure alimentarea cu energie a postului de comandă 5H63S, și a unei antene. Absența unor elemente importante ale complexului ar putea indica faptul că drona rusă a lovit ''o momeală'' - un vechi post de comandă nefuncțional.

Astfel de capcane sunt tot mai utilizate pe frontul din Ucraina, de ambele parti, în principal pentru a distrage atenția sistemelor de recunoaștere și de atac ale inamicului.

Mai târziu, un analist al GeoConfirmed, JB Schneider, a studiat mai în detaliu acest episod al războiului ruso-ucrainean și a publicat o cu totul altă versiune a evenimentului.

În primul rând, acesta a reușit să stabilească locul în care a avut loc incidentul. Postul de comandă 5H63S era staţionat pe un câmp din regiunea Herson.

Potrivit lui JB Schneider, postul de comandă 5H63S a fost distrus în perioada 14-15 noiembrie. La urma urmei, armata rusă a publicat materialul video pe 16 noiembrie.

Un al detaliu interesant: zona în care se afla postul de comandă 5H63S al sistemului S-300 a fost până la 8 noiembrie sub ocupaţie rusă - ulterior a început retragerea anunţată de armata rusă din acea parte a regiunii Herson care acoperea şi câmpul unde se afla staţionat acest post de comandă.

În decurs de o săptămână, trupele ruse de ocupație au părăsit malul drept al regiunii Herson, iar pozițiile lor au fost ocupate de Forțele Armate ale Ucrainei.

Autorul a publicat fotografia de mai jos din această locație, datată 3 noiembrie 2022, adică cu șase zile înainte de retragerea forțelor armate ruse. În opinia sa, obiectul marcat cu verde pe fotografie este postul de comandă 5H63S al complexului S-300PS. În spatele acestuia se află alte două obiecte, marcate cu roșu. Acestea sunt probabil lansatoarele.

Imagine din satelit a poziției complexului S-300PS, 3 noiembrie 2022.

Postul de comandă S-300, cu tot cele două lansatoare a stat nemișcat în aceeași poziție timp de 2 luni de zile - un fenomen foarte ciudat.

O astfel de ''grijă'' pentru un sistem de rachete sol-aer contrazice flagrant normele de siguranță și camuflaj în condițiile în care spațiul aerian este săturat de drone de recunoaștere ale sistemelor de artilerie inamice, gata să lovească în orice moment o țintă detectată.

Toate vehiculele care formează acest complex de rachete, teoretic, ar fi putut fi deja lovite de artileria sau aviația ucraineană, dar în fotografie nu există semne ale unor bombardamente mai vechi.

Astfel, unităţile complexului S-300 au stat în aceeași poziție mai mult de 2 luni, iar acest post de comandă autopropulsat a fost demontat. Pe baza acestor informaţii putem concluziona că înregistrarea video arată distrugerea unei sistem de rachete S-300 avariat şi lăsat pe câmpul de luptă ca momeală pentru a armata ucraineană.

Ruşii au încercat să își distrugă propria capcană lăsată Forțelor Armate ale Ucrainei cu o dronă de kamikaze "Lancet". Motivul pentru care militarii ruşi au făcut asta nu este cunoscut. Poate că a existat o greșeală a operatorului UAV-ului Lancet sau rușii au decis să își distrugă propria momeală de dragul înregistrării unui al material video propagandistic.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Câteva informaţii tehnice despre UAV-ul rusesc "Lancet"

"ZALA Lancet" este o dronă kamikaze dezvoltată de concernul rus Kalașnikov. Acest UAV poate fi utilizat atât pentru misiuni de recunoaștere, cât și pentru misiuni de atac. Autonomia maximă de zbor este de 40-70 km, iar greutatea la decolare este de aproximativ 12 kg. În modul de luptă, drona poate fi înarmată cu focoase explozive.

"Lancet" are un sistem de ghidare optoelectronic. Acest echipament permite controlul muniției în faza finală a zborului. O caracteristică a acestui UAV este reprezentată de modulele de ghidare interschimbabile, care pot varia în funcție de sarcină. Gama disponibilă de senzori este destul de largă: camere de luat vederi în infraroșu și ghidare cu fascicule laser.

Acest UAV este conceput pentru a ataca vehicule terestre și alte ținte importante pe linia frontului și în spatele liniilor inamice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel