Proiectul ”Suedia în NATO”, ținut sub cheie de abilul Erdogan: Parlamentul reia marți discuțiile privind aderarea scandinavilor

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan / Președinția turcă
Recep Tayyip Erdogan / Președinția turcă

Parlamentul Turciei este programat să reia dezbaterea marți după-amiază cu privire la ratificarea cererii Suediei de aderare la NATO, o problemă spinoasă și mai mult complicată după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a legat-o de cererea Ankarei ca Washingtonul să-i vândă avioanele de luptă F-16.

Suedia și Finlanda au respins, timp de decenii, o aliniere militară formală. Invadarea Ucrainei de către Rusia le-a făcut să solicite aderarea de urgență la NATO.

Cererile lor de aderare au fost aprobate rapid de toți membrii NATO, cu excepția Turciei și Ungariei. Totuși, în cazul Finlandei, cele două state au cedat, așa că în aprilie a devenit al 31-lea membru al NATO.

Deși Ankara leagă aderarea Suediei de aprobarea livrării de avioane F-16, nu trebuie ignorat jocul pe care Erdogan îl face pe relația Occident-Rusia. Practic, cu această atitudine Turcia șantajează indirect ambele tabere pentru a obține avantaje maxime din poziția actuală de negociere.

Dacă ar fi să comparăm jocul politico-diplomatic al Turciei, strategia adoptată i-ar asigura cu siguranță președintelui turc un loc la o echipă din campionatul italian de fotbal. Practic, cum se spune în fotbal, Erdogan a înghețat rezultatul și trage de timp.

 

Turcia și Ungaria sunt singurii membri NATO care nu au ratificat încă candidatura Suediei la 19 luni de la cererea de aderare

 

Erdogan și-a retras obiecțiile față de aderarea Suediei la NATO în iulie, după ce Stockholm a reprimat grupurile kurde pe care Ankara le consideră teroriști.

Dar Comisia de afaceri externe a parlamentului turc nu a reușit să cadă de acord asupra unui text pentru un vot parlamentar în noiembrie și se va reuni din nou marți după-amiază.

"Vedem o schimbare în politică în Suedia. Vedem că unele decizii au fost luate în instanțe, deși puține dintre ele", a declarat Fuat Oktay, un parlamentar din partidul de guvernământ AKP al lui Erdogan și șeful comisiei de afaceri externe a parlamentului. interviu televizat luni.

După ce comisia va accepta textul, va avea loc un vot în parlament, unde coaliția de guvernământ a lui Erdogan are majoritatea.

Aliații NATO au crescut presiunea asupra Turciei, iar Franța a declarat că credibilitatea alianței este pusă la îndoială.

 

O mulțime de probleme - „Totul este legat”

Pilot al Forțelor aeriene turce / NATO

Erdogan a sugerat în decembrie că parlamentul va vota pozitiv doar dacă Congresul SUA va aproba achiziţionarea solicitată de Turcia a zeci de avioane de luptă F-16 şi piese de schimb şi dacă alţi aliaţi NATO, inclusiv Canada, ar ridica embargoul asupra armelor asupra Ankarei.

„Evoluțiile pozitive din Statele Unite în ceea ce privește îndeplinirea promisiunilor F-16 și Canada vor accelera atitudinea pozitivă a parlamentului nostru (cu privire la candidatura Suediei)”, a spus Erdogan.

„Totul este legat”, a adăugat el.

„Aderarea Suediei la NATO și vânzarea F-16 Turciei vor fi coordonate într-o anumită măsură (...) pentru că, din păcate, nicio țară nu are încredere în cealaltă”, crede Ozgur Unluhisarcikli, șeful biroului de la Ankara al German Marshall Fund.

Forțele aeriene îmbătrânite ale Turciei au avut de suferit după ce Ankara a fost exclusă, în 2019, din programul F-35 condus de SUA, după ce armata turcă a primit S-400, un sistem avansat de apărare antirachetă rus, pe care NATO îl consideră o amenințare operațională pentru securitatea Alianței.

Administrația președintelui american Joe Biden a promis în mod repetat că va merge mai departe cu vânzarea F-16 de 20 de miliarde de dolari, dar parlamentarii au blocat-o din cauza îngrijorărilor legate de presupusele abuzuri ale drepturilor omului în Turcia și a tensiunilor sale anterioare cu Grecia.

De asemenea, retorica anti-israeliană a lui Erdogan după începutul războiului cu Hamas a provocat îngrijorare la Washington.

„Deși problemele nu au nicio legătură, declarațiile turcești de susținere a Hamas au complicat și mai mult procesul (de achiziții) F-16”, a spus Ozgur Unluhisarcikli.

„Dar dacă Biden și Erdogan arată voința necesară, ne putem aștepta ca procesul să se încheie în curând”, a adăugat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel