Probleme în programul lansării primului satelit al României. AACR refuză comunicarea pentru lansarea EcoRocket

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Lansăm România - Facebook
Sursă foto: Lansăm România - Facebook

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) întâmpină dificultăți în lansarea EcoRocket, racheta proiectată şi fabricată integral în România, care va plasa pe orbită primul satelit românesc.

 

După mai multe amânări, proiectul Lansăm România anunță că lansarea finală a rachetei era planificată în perioada 27 septembrie - 12 octombrie. Însă, până în prezent, doar ARCA precizează că Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) refuză avizul pentru lansare.

Într-un comunicat de presă, ARCA precizează că Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) refuză comunicarea pentru lansarea EcoRocket.

Se pare că lipsește doar acordul AACR, ARCA reușind să bifeze „toate procedurile necesare cu Ministerul Apărării Naționale, Statul Major al Apărării, Statul Major al Forțelor Aeriene, Statul Major al Forțelor Navale, ICAO, ambasadele țărilor riverane Mării Negre și ROMATSA au fost parcurse de către ARCA, instituțiile mai sus menționate demonstrând o deosebită solicitudine și profesionalism, pentru care le mulțumim”.

„Conform Protocolului pentru lansare dintre ROMATSA, Statul Major al Forțelor Aeriene și ARCA cererea de rezervare a spațiului aerian pentru lansare trebuie depusă cu 8 zile înainte de executarea misiunii. Ieri, ARCA a solicitat ROMATSA rezervarea spațiului aerian pentru lansare, dar ROMATSA nu poate realiza acest lucru deoarece Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) refuză în formă continuată să răspundă la solicitările ARCA pentru aviz. Practic AACR refuză să răspundă la cererile înaintate, demonstrând un comportament irațional pentru o instituție publică. Cererea inițială a fost depusă în urmă cu 7 luni, iar AACR a trimis după trei luni, un răspuns cu citate din legi. ARCA a depus din nou către AACR solicitarea de aviz pentru lansare la data de 6 septembrie 2021”, precizează ARCA.

 

AACR avea obligația să răspundă solicitării până pe data de 21 septembrie. Tehnica de lansare și echipa ARCA trebuiau îmbarcate la bordul fregatei Mărășești

 

2. Sursă foto... (arca-ecorocket_08968400.jpg)

Sursă foto: Lansăm România - Facebook

„Conform Ordinului 125/18.12.2013 AACR avea obligația să răspundă până în data de 21 septembrie. În lipsa unui răspuns am trimis o revenire la cerere la data de 28 septembrie 2021 și încă o revenire la revenire la data de 30 septembrie 2021 în vederea obținerii unui răspuns privind avizului necesar lansării. Nici până la această dată nu am obținut un răspuns de la AACR.

Tehnica de lansare și echipa ARCA trebuiau ambarcate la bordul navei F-111 Mărășești în data de 1 octombrie, apoi reprogramată pentru data de 4 octombrie. La ora publicării acestei știri, AACR încă refuză stabilirea unei comunicări.

Ținând cont de natura programului și impactul negativ asupra dezvoltării tehnologice și industriale și potențial militare a țării și a Uniunii Europene, privim cu îngrijorare starea de lucruri din cadrul AACR care a condus la acest incident și considerăm absolut necesară introducerea în dezbatere publică imediată și alertarea instituțiilor competente ale statului cu privire la această situație pentru elucidarea cauzelor incidentului și prevenirea în viitor a unor incidente similare”, a conchis ARCA.

 

România va deveni a doua țară din UE care își lansează propriul satelit

 

3. Sursă foto... (arca-ecorocket-satelit-romania_82666300.jpg)

Sursă foto: Lansăm România - Facebook

În urma lansării România va intra într-un cerc select. Țara noastră va deveni a 11-a ţară din lume care şi-a lansat propriul satelit şi a doua din Uniunea Europeană, după Franţa.

Racheta e proiectată și fabricată integral în România. 

Construirea rachetei românești a implicat o investiție de 1.2 milioane de euro și a fost finanțată integral din fonduri private. 

Prin lansarea EcoRocket, ARCA non-profit doreşte să câştige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană. Premiul vizează stimularea industriei aerospaţiale europene pentru construcţia de rachete lansatoare de sateliţi, cu un impact redus asupra mediului înconjurator şi la un cost de lansare scăzut.

Ecorocket este o „rachetă construită pentru a servi piaţa sateliţilor de mici dimensiuni, poate lansa până la zece sateliţi de tip Cubesat, de exemplu. Are o greutate de cinci tone la lansare şi 450 de kilograme fără combustibil, o lungime de 13,2 metri, prima treaptă zboară până la o altitudine de opt kilometri şi 1500 de kilometri pe oră, treapta a doua până la o altitudine de 50 de kilometri şi 5.500 de kilometri pe oră, iar treapta a treia este treapta care se pune pe orbită şi pune sateliţii pe orbită”, a explicat Dumitru Popescu, coordonatorul proiectului din cadrul ARCA, la finalul lunii iunie, citat de agenția News.ro, în momentul în care EcoRocket a ajuns la Constanța. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel