Primul dintre cele opt avioane F-16 Block 70 achiziționate de Bulgaria este livrat cu întârziere. Închirierea unor avioane de luptă, o soluţie la care Sofia nu a renunţat

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Peste doi ani, în 2025, Bulgaria ar trebui să primească primul avion de vânătoare F-16 Block 70/72. Acesta se află deja pe linia de producție la uzina din Greenville, Carolina de Sud. Bulgaria a plasat o comandă pentru opt avioane de luptă F-16 Block 70/72 în 2019. La sfârșitul aceluiași an, guvernul condus de Boyko Borisov a făcut atunci o plată în avans pentru această comandă.

 

Doi ani mai târziu, în 2022, Parlamentul bulgar a aprobat achiziționarea a încă opt avioane de luptă. Astfel, în anii următori, Bulgaria va primi treptat cele 16 F-16. Potrivit experților, acest proces poate dura o perioadă de zece ani.

Comanda pentru avioanele F-16 face parte din planul Bulgariei de modernizare a armatei bulgăre. În prezent, Forțele Aeriene Bulgare își execută misiunile zilnice cu 11 avioane sovietice învechite MiG-29UB. 

Cu toate acestea, nu toate cele 11 avioane de vânătoare disponibile sunt pregătite din punct de vedere operațional. Chiar înainte de începerea războiului din Ucraina, au fost aprobate cu greu și cu dificultate noi modernizări.  Astăzi este și mai dificil pentru Forțele Aeriene Bulgare să modernizare sau achiziționeze de piese de schimb, deoarece relaţiile cu industria rusă de apărare s-au încheiat.

Războiul din Ucraina a făcut și mai imposibilă deservirea aviației de luptă bulgăre. Chiar dacă ar vrea, Sofia nu mai poate cumpăra echipamentele și componentele necesare de la Moscova, deoarece Rusia a declarat Bulgaria stat inamic după ce a oferit ajutor militar Ucrainei, aminteşte publicaţia BulgarianMilitary.

Nevoia unui avion de luptă modern pentru aviația de luptă bulgară, în cazul de față F-16, devine tot mai evidentă. Forțele Aeriene Bulgare se confruntă cu o problemă majoră - la sfârșitul anului 2023 MiG-urile nu-și vor mai putea îndeplini rolul. La sfârșitul anului trecut, șeful Statului Major General al armatei bulgăre, amiralul Emil Eftimov, și-a exprimat opinia că Bulgaria va trebui să închirieze avioane de luptă pentru până la sosirea primelor F-16.

Potrivit generalului bulgar, este preferabil ca acestea să fie F-16. Desigur, există o logică într-o astfel de solicitare. Cu toate acestea, "această închiriere" ar putea dura mult mai mult timp. De exemplu, în 2025 ar trebui să sosească primul F-16. Cu toate acestea, este insuficient pentru a îndeplini misiunile operaționale urgente. Adică perioada de închiriere a unor aeronave ar putea durea până în 2030.

Primul F-16 ar fi trebuit să ajungă în Bulgaria în acest an. Desigur, pandemia de COVID-19 a complicat foarte mult comenzile și contractele militare, și nu doar Bulgaria, ci aproape toate statele. Mutarea uzinei F-16 din Texas în Carolina de Sud a jucat, de asemenea, un rol în această întârziere, precizează BulgarianMilitary.

Guvernul Bulgariei, care a fost de acord să comande avioane americane F-16, a fost criticat în mod repetat de opoziție și de experți. În realitate, alegerea F-16 este o decizie politică, nu o decizie bazată pe performanțe tehnice, susţine publicaţia bulgară.

O impresie similară este lăsată de faptul că fostul ministru al apărării, Krasimir Karakachanov, a semnat raportul comisiei politico-tehnice pentru selectarea unui avion de vânătoare în 2019, alegând F-16, dar celălalt candidat - SAAB Gripen - ar fi fost evaluat mai bine din punct de vedere al indicatorilor tehnici.

Întârzierea cu doi ani a primului F-16 a pus gaz pe foc, în condițiile în care compania suedeză SAAB era pregătită să livreze toate cele opt avioane de luptă în termen de 12 până la 16 luni. Premierul de atunci, Borisov, a justificat decizia de a alege F-16 prin faptul că firma suedeză nu a oferit în preț stabilit în contract şi armamentul pentru avioanele de luptă.

Starea precară a Forțelor Aeriene Bulgăre, care este poate una dintre cele mai vulnerabile dintre țările membre NATO în acest moment, a fost de asemenea descrisă în documentele Pentagon Leaks. Din acestea reiese clar că a existat o oportunitate reală pentru Bulgaria de a-și trimite avioanele MiG-29 în Ucraina. Dar nu numai Bulgaria, ci și Pentagonul vede că acest lucru este foarte dificil de pus în aplicare, din cauza situației dificile în care a căzut aviația de luptă bulgară.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel