Prezența masivă a SUA la Constanța nu e întâmplătoare: Dobrogea - punctul vulnerabil al României. Prezență permanentă a SUA pe model polonez?

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane americane F-22 Raptor, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, în 2016. Sursă foto: Libertatea
EXCLUSIV
Avioane americane F-22 Raptor, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, în 2016. Sursă foto: Libertatea

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a oferit în exclusivitate pentru DefenseRomania câteva explicații privind particularitățile celor două state-ancoră ale Flancului Estic al NATO: România și Polonia. El a fost întrebat însă și de posibilitatea ca țara noastră să găzduiască o bază militară americană permanentă, pe modelul Poloniei.

Prezent în la DefenseRomania, într-o ediție specială, secretarul general adjunct al Alianței Nord Atlantice avenit cu câteva lămuriri importante.

Geoană a explicat motivele pentru care Polonia are pe teritoriul său o bază militară SUA, iar pentru România nu a fost luată o astfel de decizie, deși ambele state sunt pilonii flancului estic.

 

Polonia, sprijinită terestru - România, susținută aerian și naval

Patru aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) au aterizat miercuri, 30 martie 2022, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Sursa Foto: Forţele Aeriene Române.

Motivul pentru care SUA are o bază permanentă în Polonia ține de particularitățile zonei. Polonia, spre deosebire de România, are un risc terestru de invazie mult mai ridicat, iar deciziile SUA sau NATO se adaptează la specificul acestor zone.

”Pentru Polonia este importantă prezența (militară n.r.) terestră, pentru că Polonia are o graniță complexă și cu Belarusul și elementul terestru joacă un rol foarte important” a explicat Mircea Geoană. 

Potrivit oficialului NATO, România este mai protejată de o eventuală invazie terestră, țara noastră având o singură zonă mai vulnerabilă - porțiunea litorală.

”Vorbind strict militar, în termeni de Articolul 5 NATO (privind intervenția NATO în cazul în care un stat membru este atacat - n.r.), România are un risc terestru mai redus decât Polonia. Există un punct mai vulnerabil în zona Dobrogei, care trebuie compensat și la care lucrăm. Acolo este și Baza Mihail Kogălniceanu, unde sunt americanii. Acolo avem răspunsuri de acest gen”, a subliniat SG adjunct al NATO, Mircea Geoană, pentru DefenseRomania.

În opinia numărului 2 din NATO, țara noastră trebuie sprijinită de Alianță în alte sectoare: ”Mai mult aerian, mai mult maritim, mai mult intelligence și elemente de supraveghere. De aceea, mă bucur foarte mult că avioanele AWACS ale NATO au patrulat cerul R. Moldova. Știu că au fost elemente române, la nivel bilateral, care au asigurat securitatea summitului Comunității politice europene, desfășurat lângă Chișinău”.

 

De ce sunt prezenți americanii la Constanța? Dobrogea - punctul vulnerabil al României

 

3. Divizia 10... (101st-airborne-division-kogalniceanu-divizia-101-2_64253200.jpg)

Divizia 101 Aeropurtată a SUA, aflată la Mihail Kogălniceanu

România dispune de două baze militare solide în zona Dobrogei: Baza 86 Aeriană de la Borcea (de unde statele NATO execută, în special, misiuni de Poliție Aeriană Consolidată) și Baza 57 Aeriană de la Kogălniceanu, locul în care se află Forțele armate ale SUA din România, dar și elemente ale Forțelor Aeriene ale altor state NATO, prezente în România.

De asemenea, trebuie spus că Franța a dislocat în zona Dobrogei, un sistem de apărare antiaeriană SAMP/T (MAMBA), ca parte contribuției franceze la consolidarea posturii de apărare și descurajare a NATO.

Sistemul MAMBA are caracteristici oarecum similare cu cele ale sistemului Patriot, fiind un sistem antirachetă conceput pentru a proteja câmpul de luptă și locurile tactice sensibile (cum ar fi aeroporturile și porturile maritime) împotriva tuturor amenințărilor aeriene, inclusiv rachete de croazieră, avioane cu și fără pilot și tactice, rachete balistice.

În România în prezent sunt 3.000 de soldați americani, inclusiv soldați americani ai legendarei Divizii 101 Aeropurtate (Air Assault).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel