Preşedintele Chinei, la final de vizită în Rusia. A obținut Putin ce și-a dorit?

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele Chinei Xi Jinping, alături de președintele rus Vladimir Putin. Foto: Kremlin
Președintele Chinei Xi Jinping, alături de președintele rus Vladimir Putin. Foto: Kremlin

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a părăsit miercuri Rusia după o vizită de stat în care a avut întâlniri care au durat ore bune cu omologul său rus Vladimir Putin, căruia i-a prezentat planul său de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi cu care a încheiat acorduri politice şi economice importante, transmite EFE.

Potrivit agenţiilor de presă ruse TASS şi RIA Novosti, Xi a primit salutul gărzii de onoare înainte ca avionul său să decoleze de pe aeroportul Vnukovo-2 din capitala rusă.

Liderul chinez a urcat scările avionului prezidenţial şi apoi s-a întors pentru a-i saluta pe cei prezenţi la aeroport. După două zile de negocieri, Xi Jinping părăsește o Rusie pe care a remorcat-o la economia chineză.

Traseul avionului prezidențial al liderului chinez Xi Jinping

 

Rezultatele publice ale vizitei domnului Xi la Moscova

 

În timpul vizitei sale de stat în Rusia, efectuată în perioada 20-22 martie, Xi s-a întâlnit cu Putin în două rânduri, prima dată pentru o întrevedere informală şi a doua oară pentru negocieri oficiale.

Deși aliații occidentali ai Ucrainei au avertizat că Beijingul ar putea oferi Moscovei arme pentru invazia sa, niciPutin, nici Xi nu au făcut referire la asistența militară, concentrându-se în schimb pe cooperarea economică.

Potrivit unei declaraţii comune a celor doi preşedinți, relaţiile dintre cele două ţări nu reprezintă o alianţă militaro-politică, nu au un caracter similar cu cel al unui bloc, nu sunt de natură confruntaţională, şi nici nu sunt îndreptate împotriva unor ţări terţe.

Rusia, la Expoziția de Apărare Aeriană "IDEX 2023"

Relaţiile ruso-chineze, se mai menţionează în documentul publicat pe site-ul Kremlinului, ”sunt mature, stabile, de încredere şi solide (...). Rusia este interesată de o China stabilă şi prosperă, iar China este interesată de o Rusie puternică şi favorabilă”, se mai specifică în textul declaraţiei.

 

Angajamentele asumate de ambele ţări sunt dezechilibrate

 

În vreme ce liderul chinez nu a făcut declarații în direcția unui sprijin cu echipamente militare letale pentru Rusia, Vladimir Putin s-a ”predat” în fața colosului economic pe care-l reprezintă China.

Economia Rusiei va fi practic subordonată intereselor chineze, gazele rusești fiind redirecționate (la prețuri foarte mici) către Beijing, în timp ce companiile chineze vor intra în forță pe piața rusă.

Președintele Chinei Xi Jinping, alături de președintele rus Vladimir Putin. Foto: Kremlin

ISW spune că retorica președintelui chinez sugerează că nu este înclinat să ofere Rusiei sprijinul deplin de care Rusia are nevoie pentru a inversa eșecurile din Ucraina.

Analiştii ISW amintesc că, după o întâlnire de patru ore, Putin şi Xi Jinping au emis o declaraţie plină de asigurări diplomatice vagi. Perspectiva ca China să furnizeze Rusiei echipament militar rămâne, de asemenea, neclară, notează ISW.

ISW notează, de asemenea, că Xi nu și-a exprimat nicio intenție de a sprijini efortul de război al Rusiei, despre care analiștii americani spun că este probabil mai puțin decât spera Putin.

Spre deosebire de Xi Jinping, Putin a promis o serie de măsuri care „indică orientarea continuă a Rusiei față de China și dependența sa de aceasta în sectoarele energetice și economice, care, în comparație cu angajamentele relativ moderate ale Chinei, par unilaterale".

Printre altele, Putin a promis că va crește exporturile de gaze către China și că este gata să ajute companiile chineze să înlocuiască companiile occidentale care au părăsit piața rusă din cauza agresiunii din Ucraina.

 

Beijingul își bifează și obiectivele din Asia

 

În declarația comună semnată marți la finalul convorbirilor,  Moscova şi Beijingul spun că sunt ''preocupate'' de prezenţa în creştere a NATO în Asia.

''Cele două părţi sunt extrem de îngrijorate de consolidarea crescândă a legăturilor între NATO şi ţările din regiunea Asia-Pacific cu privire la chestiunile militare şi la cele de securitate'', au indicat cei doi şefi de stat.

Moscova şi Beijingul ''sunt împotriva formării de blocuri închise exclusive în regiunea Asia-Pacific'', au subliniat cei doi lideri, denunţând ''influenţa negativă a strategiei Statelor Unite ghidate de o mentalitate a Războiului Rece (...) în legătură cu pacea şi stabilitatea în această regiune''.

Cei doi şi-au exprimat ''preocuparea profundă'' faţă de eventuale ''consecinţe şi riscuri pentru stabilitatea strategică în regiunea Asia-Pacific'' ca urmare a proiectelor de alianţă între SUA, Australia şi Regatul Unit (AUKUS) pentru a construi submarine nucleare.

Moscova şi Beijingul au acuzat Statele Unite că ''subminează'' securitatea mondială prin faptul că încearcă să desfăşoare rachete în mai multe ţări din lume pentru ''a conserva un avantaj militar unilateral''.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel