Președintele american nu poate obține pacea în Ucraina cât timp administrația sa nu are o viziune unitară. Este Steve Witkoff veriga slabă din echipa Trump?

Cătălin Costea |
Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Se conturează tot mai clar că, în viziunea administrației Trump, încetarea războiului din Ucraina este strâns legată de cedarea controlului unor teritorii. Cu toate acestea, se pare că în rândul principalilor personaje din jurul lui Trump care susțin o astfel de soluție nu există un acord deplin, iar acest lucru va conduce cel mai probabil la o întârziere și mai mare în obținerea păcii mult dorite.

Steve Witkoff, trimisul special al SUA care conduce discuțiile cu Moscova, consideră că cea mai rapidă modalitate de a negocia încetarea focului în Ucraina este de a oferi pur și simplu Rusiei cele patru regiuni ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, alături de (Republica Autonomă) Crimeea deja anexată, după cum reconfirmă mai multe surse credibile.

De altfel, este un punct de vedere pe care Witkoff l-a susținut și public cu o lună în urmă, în interviul cu controversatul Tucker Carlson, dar pe care Kievul îl respinge categoric în timp ce unii oficiali americani și mulți europeni îl dezavuează privindu-l drept o cerere maximală a Rusiei.

De cealaltă parte, generalul Keith Kellogg, trimisul președintelui pentru Ucraina, care a lansat recent ideea aplicării scenariul est-German pentru țara agresată, a respins planul lui Witkoff și a subliniat că Ucraina, deși este dispusă să negocieze anumite condiții legate de teritoriile în discuție, nu va fi niciodată de acord să le cedeze unilateral Rusiei.

S-a ajuns astfel ca oficialii administrației Trump să fie din ce în ce mai în dezacord cu privire la modul de a ieși din impasul dintre Ucraina și Rusia. Witkoff și Kellogg (care favorizează un sprijin mai direct pentru Ucraina) nu sunt de acord cu privire la cea mai bună cale de urmat, potrivit oficialilor americani și surselor familiarizate cu problema.

 

Gafa lui Witkoff

 

Într-o încălcare flagrantă a procedurilor de securitate, înainte de întâlnirea oficială din 3 aprilie de la Casa Albă, Witkoff l-a invitat pe trimisul rus Kirill Dmitriev (aflat încă sub sancțiunile americane) la reședința sa personală pentru a lua cina.

Acest lucru a alarmat Casa Albă și Departamentului de Stat pentru că se consideră că oficialii ruși pot deține și plasa în casele demnitarilor americani capabilități sofisticate de culegere de informații.

În aceste condiții, cina a fost reprogramată și a avut loc la Casa Albă.

Witkoff este un vechi prieten al lui Trump, a contribuit la obținerea unor victorii diplomatice cheie pentru președinte și are un anumit sprijin privind Ucraina din partea scepticilor Partidului Republican, dar propunerile sale au stârnit indignarea altor membri republicani care cred că administrația s-a întors prea brusc cu fața spre Moscova.

De asemenea, după interviul cu Carlson, mai mulți membri republicani îngrijorați de aparenta poziție pro-rusă a lui Witkoff au adresat reclamații consilierului pentru securitate națională Mike Waltz și secretarului de stat Marco Rubio.

Unii oficiali americani și europeni își fac griji că, în timp ce Witkoff urmărește strategia lui Trump, rușii profită de lipsa lui de experiență la masa negocierilor.

„Witkoff trebuie să plece, iar Rubio trebuie să-i ia locul”, se consemnează într-o scrisoare din 26 martie a lui Eric Levine, un important donator republican, adresată după interviul lui Carlson unui grup care include, de asemenea, donatori republicani.

În pofida ambiției președintelui Trump de a încheia până în luna mai acordul de pace dintre Ucraina și Rusia, imaginea în cădere a lui Witkoff și diferențele de opinie dintre acesta și Kellogg nu fac decât să reducă șansele de obținere fie și doar a unui acord temeinic de încetare temporară a focului.

De altfel, niciunul dintre cele două acorduri parțiale de încetare a focului - cel privind infrastructura energetică sau cel privind protejarea navigației pe mare – nu a fost până acum respectat, iar Trump a devenit frustrat din cauza lipsei de progrese.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel