România primește blindate de luptă JLTV din SUA: Forțele pentru Operații Speciale (FOS) vor intra în posesia a 95 de vehicule blindate

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Blindat american JLTV. Foto: Oshkosh Defense
Blindat american JLTV. Foto: Oshkosh Defense

Departamentul de Stat (DoD) al SUA a aprobat vânzarea către România a 95 de vehicule blindate tactice de tip uşor JLTV Heavy Guns Carrier şi a echipamentului aferent, a anunţat marţi Pentagonul, informează Reuters.

România solicitase anterior 35 de JLTV, cu opţiune de achiziţionare a până la 129 de JLTV, în valoare de până la 104 milioane de dolari.

Agenţia de Cooperare pentru Securitate şi Apărare a Pentagonului a notificat marţi Congresul cu privire la posibila vânzare.

În pofida aprobării de către Departamentul de Stat, notificarea nu înseamnă că a fost semnat un contract sau că negocierile s-au încheiat, menţionează Reuters. Potrivit Pentagonului, Oshkosh Corp. este principalul contractor pentru acest echipament.

Compania americană Oshkosh Defense a anunțat că U.S. Army Contracting Command - Detroit Arsenal a plasat o comandă, la 3 ianuarie 2023, în valoare de 102 milioane de dolari pentru vehicule tactice ușoare JLTV care vor fi livrate către România, Lituania, Macedonia de Nord, Brazilia și Muntenegru. Cel mai probabil, vehicule blindate de luptă JLTV care urmează să fie livrate României vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS), ca parte a unui contract în valoare de 227 de milioane lei.

JLTV este cea mai recentă generație de vehicule blindate 4x4 proiectate și fabricate integral de compania americană Oshkosh Defense. La 25 august 2015, L-ATV a fost selectat drept câștigător al programului JLTV. Prima comandă de livrare a JLTV a fost plasată în martie 2016, armata americană comandând 657 de vehicule.

Interesul pentru vehiculele tactice produse de compania Oshkosh Defense este în creştere, iar printre ultimele state interesate să achiziţioneze vehiculele produse de compania americană se număra Belgia, Muntenegru, Slovenia, Lituania, Brazilia, România și Macedonia de Nord. Până în prezent, Oshkosh a construit peste 16.000 de JLTV pentru armata SUA și aliații săi.

 

Americanii de la Oshkosh Defense au primit o comanda din partea României pentru vehicule tactice JLTV


România va achiziționa vehicule blindate de luptă JLTV, produse de americanii de la Oshkosh, în valoare de aproximativ 227 de milioane lei cu TVA (adică aproximativ 47 de milioane de euro). Blindatele vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).

Pe lângă contractul de înzestrare cu JLTV a forțelor speciale, Oshkosh oferă JLTV și în programul de înzestrare cu blindate și neblindate 4x4 pentru Armata României.

Un vehicul blindat Oshkosh JLTV costă între 230-270.000 de dolari și poate ajunge la 433.539 de dolari, cu tot cu echipamentul militar care include și rachete ghidate anti-tanc. 

Amintim că recent, generalul (r.) Marius Crăciun, fost comandant al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS), în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată săptămânal de DefenseRomania, a făcut câteva referiri și despre înzestrarea FOS cu JLTV. 

Potrivit acestuia, e vorba de 176 de blindate JLTV. Americanii nu au confirmat numărul.

CITEȘTE ȘI: Alegerea făcută de forțele speciale ale României a fost ușoară: JLTV americane în detrimentul Sabre franceze. Totul a început în Afganistan

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel