Încearcă Ucraina să deschidă un nou front? Rușii susțin că au oprit o altă debarcare în Crimeea. Trei vedete cu trupe de desant ar fi fost distruse lângă Insula Șerpilor

Ionel Copcea |
Data publicării:
Exerciții în care sunt implicați militari ucraineni / ministry of defence uk
Exerciții în care sunt implicați militari ucraineni / ministry of defence uk

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 10.09.2023, Aviația navală a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a distrus trei vedete rapide de producție americană cu grupe de desant aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei la bord, în apropierea Insulei Șerpilor.

“În această noapte, în partea de vest a acvatoriului Mării Negre, la nord-est de Insula Șerpilor, avioane din cadrul Aviației navale a FRMN au distrus trei vedete rapide de producție americană de tip Willard Sea Force, cu grupe de desant ale Forțelor Armate ale Ucrainei la bord, care se îndreptau către Peninsula Crimeea”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agențiile Interfax și Tass.

Nu este prentru prima dată când vedete ucrainene de desant sunt distruse în Marea Neagră de avioanele rusești. Chiar în ultima săptămână, aeronave de tip Su-30SM și Su-24M ale FRMN au distrus patru vedete rapide, care aveau la bord aproximativ 50 de militari. Acestea se deplasau către litoralul Peninsulei Crimeea.

Oficialii de la Kiev nu au recunoscut pierderea vedetelor și a personalui. Aceștia au afirmat că toate vedetele se află la locul lor, iar militarii sunt în punctele de dislocare permanentă.

Sursele rusești remarcă faptul că actualele autorități ucrainene nu admit deloc existența pierderilor, dar încearcă să umfle orice succes, chiar și unul mic, și să-l transforme într-o mare victorie.

Comentariul autorului: Este vorba despre a patra încercare a militarilor ucraineni de a debarca pe litoralul Peninsulei Crimeea. Prima încercare și singura reușită a avut loc pe 24 august, în zona Cap Tarhankut din vestul Crimeii. Următoarele două tentative, soldate cu distrugerea grupurilor de desant de către avioanele rusești ale Flotei din Marea Neagră, au fost organizate pe 30 august și 04 septembrie.

În ultima perioadă, au apărut mai multe informații potrivit cărora Ucraina ar pregăti desfășurarea unei operații de desant în Crimeea, pentru a deschide o nouă direcție strategică în confruntarea cu trupele ruse. Însă, ținând cont de situația actuală, este puțin probabil ca Forțele Armate ale Ucrainei să dispună de forțele și mijloacele necesare pentru un astfel de demers. De asemenea, trebuie semnalat faptul că trupele ruse dețin și o anumită superioritate aeriană în zona Mării Negre.

În aceste condiții, incursiunile cu grupuri mici de desant reprezintă o soluție pentru obținerea unor succese limitate și pentru menținerea prezenței în zonă. Se pare însă că rușii au intensificat cercetarea în Marea Neagră, în special pe timp de noapte, și au reușit să descopere și să anihileze deplasările vedetelor rapide ucrainene în regiune.

Citește și: Care sunt șansele unui desant în Crimeea și unde este cheia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel