Președintele Dumei, despre prăbușirea URSS: Rusia a hrănit Ucraina și statele baltice

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal), susţine că economia rusă s-a prăbuşit în secolul XX din cauza faptului că Rusia "a hrănit" timp de 70 de ani republicile URSS, care au ieşit în 1991 din componenţa Uniunii Sovietice. 

Printre altele, Volodin a spus că, până la revoluţie (1917), oraşul Saratov era al treilea ca număr de locuitori după Moscova şi Sankt-Petersburg şi al patrulea din punct de vedere al dezvoltării economice.

"V-aţi putea întreba de ce el este astăzi pe locul 17 după numărul de locuitori (din Federaţia Rusă), iar dacă vorbim despre economie nu face parte nici măcar din primele zece oraşe ruse. Ar trebui totuşi să ne asumăm responsabilitatea pentru acei 70 de ani când noi, regiunile din Rusia, am hrănit statele baltice, Ucraina, alte republici şi trimiteam totul practic din aceste regiuni ruseşti, ridicând acolo industria, învăţându-i limba (rusă) şi multe altele', a spus Volodin, potrivit Agerpres, care citează RIA Novosti.

De asemenea, a menţionat preşedintele Dumei, adevărate lovituri pentru economia rusă au fost al Doilea Război Mondial (Marele Război patriotic, conform istoriografiei ruse) şi destrămarea URSS, evenimente în urma cărora economia Rusiei a decăzut la un nivel chiar mai mic decât era în timpul revoluţiei din 1917.

În noiembrie anul trecut, Volodin îi criticase pe comunişti pentru faptul că în perioada sovietică au acordat prioritate dezvoltării nu RSFSR, ci Georgiei şi ţărilor baltice.

 

Statele baltice cer însă prejudicii pentru ”ocupație”



Cele trei state baltice susţin însă că Rusia ar trebui să le plătească prejudicii pentru "ocupaţie", conform Gazeta.ru. În 2016, de exemplu, o comisie creată special în Letonia a evaluat "pierderile demografice', "daunele provocate de bazele militare sovietice' şi modul în care "ocupaţia sovietică' a influenţat cultura letonă. Conform estimărilor acestei comisii, Rusia ar trebui să achite Letoniei daune de circa 300 miliarde de euro, potrivit publicaţiei citate.

O comisie similară din Estonia a evaluat daunele "ocupaţiei sovietice" la aproximativ 1,2 miliarde de euro, conform Ministerului Justiţiei de la Tallin.

Fostul preşedinte al Lituaniei Valdas Adamkus declara încă în 2008 că ţara sa a pierdut, în urma "ocupaţiei sovietice", 28 miliarde de dolari.

În martie 2019, la Riga a avut loc o conferinţă internaţională în cadrul căreia cele trei ţări baltice au discutat despre acţiunile comune cu privire la modul de a solicita compensaţii din partea Rusiei pentru "ocupaţia sovietică', având în vedere că Rusia este succesorul legal al URSS. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel