Prăbuşirea avionului militar rusesc IL-76 în regiunea Belgorod: Ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc de imprudenţă şi război informaţional

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Un avion rusesc de transport militar IL-76 s-a prăbușit azi, 24 ianuarie, în districtul Korochanski din regiunea Belgorod, Rusia. Locul prăbușirii a fost identificat prin intermediul unor repere distinctive prezente în înregistrarea video realizată de martorii oculari. Incidentul a avut loc în apropierea satului Yablonovo, situat la aproximativ 86 de kilometri de granița regiunii Harkov. Informația despre prăbușire avionului a fost confirmată indirect de guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov. Ulterior, ruşii şi ucrainenii au început să se acuze reciproc cu privire la circumstanţele în care s-a produs acest incident aviatic.

 

Canalul rusesc de știri Telegram 112, citând propriile sale surse din rândul autorităţilor ruse, relatează că la bordul avionului de transport militar s-ar fi aflat aproximativ 70 de persoane, toate fiind declarate decedate în urma prăbuşirii aeronavei. De asemenea, partea rusă a declarat că avionul de transport militar IL-76 a fost doborât de ucraineni, fără să ţină cont de faptul că la bordul aeronavei se aflau prizonieri ucraineni.

Între timp, autorităţile ucrainene au ţinut să sublinieze faptul că această ''informație'' îndeplineşte toate punctele definitorii a ceea ce se poate numi o acţiune de dezinformare. Ulterior, pe canalele ruseşti de Telegram au fost publicate și primele imagini cu epava avionului.

De asemenea, ucrainenii au ''contracarat'' informaţiile prezentate de ruşi, susţinând prin intermediul canalului ucrainean de Telegram ''Monitor'' că avionul rusesc IL-76 transporta rachete pentru sistemele S-300.

În acelaşi timp, tot ucrainenii lansează impoteza ca  avionului militar de transport ar fi fost doborât chiar de către apărea antiaeriana rusă, întrucât în zonă a fost emisă în acel moment o "alertă de atac cu rachete" și s-a raportat că un UAV a fost lovit. Nu poate fi exclusă nici posibilitatea ca IL-76 să se fi defectat.

Informații militare ucrainene de informaţii, sau GUR, așa cum este cunoscut în Ucraina, a declarat că partea rusă nu a informat Ucraina despre necesitatea de a asigura siguranța spațiului aerian înainte de prăbușirea unui avion deasupra Belgorodului despre care Ministerul rus al Apărării susține că avea la bord prizonieri de război ucraineni.

Ministerul rus al Apărării a susținut că 65 de prizonieri de război ucraineni se aflau în avion în momentul prăbușirii.

GUR a confirmat, de asemenea, că a fost planificat un schimb de prizonieri la 24 ianuarie, dar nu a confirmat că prizonieri de război ucraineni se aflau în avion și nici nu a comentat ce ar fi putut cauza prăbușirea.

"Nu dispunem de informații fiabile și complete despre cine anume se afla la bordul avionului sau câte" persoane ar fi putut să se afle în el, a precizat GUR.

Ucraina și-a îndeplinit partea sa din schimbul de prizonieri, siguranța prizonierilor de război ruși a fost asigurată, iar aceștia au fost duși la punctul de schimb convenit, a adăugat GUR.

Partea rusă nu a notificat Ucraina cu privire la necesitatea de a asigura siguranța spațiului aerian din jurul Belgorodului, a precizat GUR, lucru care a fost făcut "în mod repetat" în trecut.

GUR a continuat spunând că este posibil să fi fost o mișcare "deliberată" a Rusiei pentru a "crea o amenințare la adresa vieții și siguranței prizonierilor".

Ulterior, în cursul zilei de 24 ianuarie, propagandista rusă Mărgărita Simonyan a publicat pe reţele de socializare o listă cu numele presupușilor prizonieri de război care s-ar fi aflat în avion.

Publicația media ucraineană Suspilne a analizat lista pe care Simonyan a publicat-o și a confirmat că majoritatea numelor au fost menționate anterior ca fiind prizonieri de război sau persoane dispărute și că unele dintre ele au apărut în captivitate în videoclipuri de propagandă rusească.

Suspilne nu a putut confirma că cei de pe listă se aflau efectiv în avion în momentul prăbușirii acestuia și nici că aceștia ar fi putut face parte dintr-un schimb de prizonieri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel