Pentagonul: Statele Unite ale Americii nu vor reduce unilateral contingentul militar din Afganistan

S.I. Catalin |
Data publicării:

Statele Unite ale Americii nu vor reduce unilateral contingentul militar din Afganistan fără a se coordona cu aliaţii lor, a declarat joi secretarul interimar al apărări, Patrick Shanahan, după ce a purtat convorbiri la Bruxelles cu omologii săi din statele membre NATO, relatează AFP şi dpa.

Militarii americani reprezintă aproape jumătate din contingentul NATO de 17.000 de oameni din cadrul misiunii "Resolute Support" din Afganistan, care are drept scop instruirea şi consilierea forţelor de securitate locale, precum şi ajutorarea autorităţilor de la Kabul în crearea premiselor pentru o pace de durată după 18 ani de conflict.

În acelaşi timp, Washingtonul este angajat în noi eforturi de negociere a unui acord de pace între talibani şi guvernul afgan, cu prespectiva reducerii prezenţe militare americane în ţară.

Există temeri în cadrul NATO că o retragere a SUA ar putea pune în pericol întreaga misiune în Afganistan, destabilizând ţara şi ducând la regrese în democraţie şi drepturile omului.

"Nu va exista o reducere unilaterală de trupe", le-a declarat Shanahan joi jurnaliştilor, la finalul a două zile de discuţii în care Afganistanul a fost unul dintre punctele centrale pe agendă.

"Acesta a fost unul dintre mesajele întâlnirii de astăzi: Ne vom coordona. Suntem împreună", a adăugat el, afirmând că NATO joacă un rol "crucial" în dezvoltarea forţelor de securitate afgane.

Secretarul american interimar al apărării l-a citat pe preşedintele Trump, care a declarat în discursul său privind starea uniunii că "a venit momentul să încercăm să facem pace" în Afganistan.

"Nu vom permite să fim lipsiţi de această oportunitate", a spus Shanahan.

"Este lucrul despre care am vorbit, este modul în care putem să ne accentuăm susţinerea pentru forţele de apărare şi de securitate afgane pentru a pune şi mai multă presiune asupra talibanilor", a explicat el.

"Sunt foarte fericit de poziţia noastră comună. Cred că suntem pe cale să creăm presiunea diplomatică de care (negociatorul american) Zalmay Khalilzad are nevoie", a adăugat oficialul american.

"Trebuie să vorbim cu adevărat despre posibilitatea păcii. Acesta ar putea fi momentul nostru", a mai afirmat Shanahan.

"Misiunea noastră în Afganistan rămâne o prioritate de top", le-a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, celor 29 de miniştri ai apărării, anterior în cursul zilei. "Continuăm să susţinem forţele afgane cu instruire şi finanţare', a adăugat el.

"Bineînţeles, obiectivul este să nu rămânem acolo pentru totdeauna. Obiectivul este să ajungem la un acord politic care face posibil ca atunci, la sfârşit, să ne reducem prezenţa", a spus apoi Stoltenberg.

Dar orice astfel de decizie va fi luată împreună, "plecând de la condiţiile stabilite împreună cu afganii", a subliniat şeful NATO.

Misiunea "Resolute Support" a preluat în 2015 ştafeta de la Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a NATO, o misiune de luptă desfăşurată pentru a contribui la asigurarea securităţii şi la dezvoltarea noilor forţe de securitate afgane după invazia condusă de SUA care a înlăturat regimul taliban de la Kabul în 2001.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel