Pariul câștigător al Poloniei - sistemele portabile: După achiziția de Javelin, Armata poloneză primește sisteme antitanc ”Pirat”, de fabricație locală

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul portabil Pirat / Foto: site companiei MESKO
Sistemul portabil Pirat / Foto: site companiei MESKO

Conform informațiilor publicate de publicația poloneză Defence24, ministrul adjunct și secretar de stat polonez, Wojciech Skurkiewicz, a confirmat că forțele armate vor avea în curând în dotare sistemul PIRAT, cea mai recentă generație de rachete ghidate antitanc (ATGM).

Se pare că Polonia a ales bine și acordă o importanță deosebită sistemelor portabile de tip MANPADS, pe care le vede ca un element esențial în lupta de apărare împotriva tancurilor și aeronavelor.

De altfel, rata mare de succes a sistemului Javelin, arătată în războiul din Ucraina i-a convins pe polonezi să achiziționeze un lot suplimentar de 50 de lansatoare și 500 de rachete Javelin. Înțelegerea suplimentează un prim lot, semnat în octombrie 2022, care includea 60 de lansatoare și 180 de rachete.

Foto: Sistemul Javelin / US Army

Potrivit unei analize Reuters, la o concluzie asemănătoare au ajuns și experții chinezi, care menționează că China ar trebui să-și îmbunătățească capacitatea de a-și apăra echipamentele militare, având în vedere „daunele grave aduse tancurilor, vehiculelor blindate și navelor de război rusești” provocate de rachetele Stinger și Javelin operate de luptătorii ucraineni.

 

Sistemul Pirat

 

Potrivit Defence24, secretarul de stat polonez, Wojciech Skurkiewicz, a confirmat planul de achiziție a sistemului PIRAT, cea mai recentă generație de rachete ghidate antitanc.

Foto: Sistemul Spike LR

Polonia se bazează acum și pe sistemul Pirat, alături de alte două sisteme de rachete ghidate antitanc - Javelin și sistemul israelian Spike LR, în timp ce planurile de dezvoltare a capacităților în domeniul combaterii țintelor blindate inamice includ, printre altele, sistemul Ottokar-Brzoza

Pirat este un ATGM (rachetă ghidată anti-tanc) dezvoltat în comun de industria de apărare din Ucraina și Polonia. Cele două țări au dezvoltat deja două versiuni ale rachetei: Pirat 1 și Pirat 2.

Pirat poate fi folosit împotriva țintelor terestre și aeriene și este capabil să distrugă vehicule de luptă moderne și tancuri protejate de blindaje convenționale și reactive. Racheta este, de asemenea, capabilă să distrugă ținte aeriene, cum ar fi elicopterele sau aeronavele care zboară la viteze mici, chiar și pe timpul nopții.

Proiectul Pirat-1 se bazează pe racheta ucraineană R-3 Korsar oferită de compania KKB Luch, cu toate acestea, colaborarea cu Ucraina se concentrează în primul rând pe componenta aerodinamică. 

Pirat-1 este un ATGM ușor, portabil, proiectat să atingă o rază de acțiune maximă de 2.500 m, iar racheta poate fi echipată cu trei tipuri diferite de focoase de 2,5 kg, inclusiv fragmentare perforatoare, termobarică și explozivă puternică. Racheta ar fi capabilă să pătrundă până la 550 mm de blindaj de oțel acoperit de ERA (Explosive Reactive Armor).

Pirat 2 are rază scurtă de acțiune, cu o rachetă lansată manual, care este autoghidată după lansare urmând traiectoria fasciculului laser reflectat la țintă. Dispune de o rachetă cu viteză mai mare echipată cu un focos HE (High Explosive).

Citește și: Polonia ia notițe din conflictul din Ucraina și cumpără un lot suplimentar de sisteme antitanc Javelin

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel