Polonia ia notițe din conflictul din Ucraina și cumpără un lot suplimentar de sisteme antitanc Javelin

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia cumpără rachete Javelin suplimentare pentru 103 milioane de dolari.

Varșovia a comandat un lot suplimentar de rachete Javelin din SUA în valoare de 103,5 milioane USD. Înțelegerea cuprinde livrarea a 50 de lansatoare și 500 de rachete, împreună cu pachete suplimentare de logistică și antrenament, potrivit Milmag. Livrările este de așteptat să fie finalizate până în 2026.

Contractul anterior, semnat în octombrie 2022, includea 60 de lansatoare și 180 de rachete, în valoare de 54,5 milioane USD.

Potrivit publicației citate, Polonia se bazează pe două sisteme de rachete ghidate antitanc - Javelin și sistemul israelian Spike LR, în timp ce planurile de dezvoltare a capacităților în domeniul combaterii țintelor blindate inamice includ, printre altele, sistemele Ottokar-Brzoza și Pirat

Astfel, potrivit Janes, ministrul apărării naționale Mariusz Błaszczak anunța în iulie 2022 că a aprobat un acord privind producția de distrugătoare de tancuri Ottokar-Brzoza. Primele prototipuri vor fi livrate în 2023, testarea urmând să fie efectuată de unități militare. De asemenea, sistemul antitanc Pirat se află în fază de testare.

Foto: Sistem antitanc ”Pirat” / Zaklady Mechaniczne Tarnow

Cea mai recentă variantă a Javelin este echipată cu noul focos multirol MPWH (Multi-Purpose Warhead). Rata de penetrare este echivalentă cu o grosime de 600-800 mm a oțelului de blindaj. Racheta are o distanță de lovire cuprinsă între 65 și 4.750 m. Greutatea sistemului este de 22,3 kg.

Javelin este conceput pentru a lupta împotriva vehiculelor de luptă ușor și puternic blindate și a fortificațiilor de pe câmpul de luptă. Sistemul este operat de doi soldați și constă dintr-un lansator cu un modul de comandă și control și un focos multifuncțional, plasat într-un tub de unică folosință. Focosul este format din două încărcături explozive, plasate în tandem. Prima încărcare detonează sistemul reactiv al blindatului, iar a doua încărcătură (cea principală) perforează blindajul convențional.

Buget record pentru apărare

 

Achiziția are loc la o lună după ce Varșovia a aprobat o achiziție suplimentară a 116 tancuri Abrams din SUA pentru 1,4 miliarde de dolari. Polonia a cumpărat anul trecut 250 de Abrams.

Se preconizează că tancurile  vor fi livrate până în 2024.

Între timp, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a anunțat săptămâna aceasta o creștere a bugetului anual al apărării al țării la 4% din produsul intern brut (PIB) , spunând că țara trebuie să se înarmeze „mai repede” în urma invaziei ruse a Ucrainei. 

Parlamentul polonez a aprobat cheltuieli de apărare de 22,5 miliarde de dolari, sau trei procente din PIB, pentru 2023. Bugetul nu a fost încă semnat de președinte. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel