Operațiunea ”Eliberarea Crimeei” | Generalul Zaman acuză că Ucraina a fost sabotată. Trupele cu parașutiști, întoarse din drum

Tudor Curtifan |
Data publicării:

La 1 martie 2014, Armata ucraineană a lansat operațiunea de eliberare a Crimeei, anexată de Federația Rusă.

Dar, afirmă fostul șef al Statului Major al Ucrainei, generalul Vladimir Zaman, din ordinul cuiva de sus, operațiunea a fost anulată imdiat după declanșare. Vladimir Zaman a fost comandant al Forțelor Armate până în februarie 2014, după care împuternicit din partea Radei Supreme să vegheze asupra activităților Ministerului Apărării al țării.

Generalul Zaman amintește că, la 1 martie, la Kiev, la ședința Consiliului Național de Apărare și Securitate, prezidat de președintele interimar Alexandr Turcinov, având în vedere potențialul de agresiune din partea Rusiei, s-a decis alertarea Forțelor Armate ale Ucrainei la cel mai înalt grad de pregătire de luptă.

 

Armata Ucrainei, operațiune pentru eliberarea Crimeei

 

Statul Major al Ucrainei a elaborat și pregătit planul unei operațiuni care prevedea transfer de trupe pe teritoriul Crimeei pentru a debloca unitățile militare. În acele zile, în peninsulă, fortele armate ruse (fără însemne miitare) desfășurau operatiunea de blocare și ocupare a unităților militare ucrainene. După 1 martie, după ce Consiliul Federației din Rusia a aprobat cererea președintelui privind utilizarea forțelor armate ruse pe întreg teritoriu al Ucrainei, Statul Major General al Armatei unrainene a decis inițierea unor acțiuni de răspuns, informează Pagina de Rusia. La 1 martie, unitățile armate ucrainene au primit ordin de zbor spre Crimeea.

În operatiune au fost implicate cel puțin trei aeronave Il-76 și 20 de elicoptere având la bord trupe aeropurtate. Sarcina lor era de blocare a Istmului Crimeei și împiedicarea transferului de noi trupe ruse. Cu toate acestea, avioanele și elicopterele au ajuns doar până la coasta mării.

„Piloții au primit ordinul de întoarcere la aeroporturile de domiciliu. Și asta a fost tot", citeaza UNIAN declarația generalului Zaman. El precizeaza că nu a văzut niciun document oficial scris în această privință, dar a fost informat despre acest lucru de către ofițerii implicați direct în operațiunea militară care a fost anulată. Ulterior operațiunii anulate, Zaman a fost acuzat de trădare. Împotriva sa a fost deschis un dosar penal, în care generalul este acuzat că a redus numărul comisariatelor militare și a închis 70 de unități militare.

 

Generalul Zaman îl acuză pe Poroșenko că s-ar fi opus

 

Generalul susține că președintele interimat Alexandr Turcinov, premierul Arseni Iațeniuk și ministrul apărării Igor Teniuh sunt vinovati de anularea operațiunii armatei ucrainene. Zaman își amintește că la ședința Consiliului de Apărare, Iațeniuk continua să spună: „Totul este rău, totul este pierdut" iar Teniuh că Armata ucraineană nu este pregătită să lupte cu Rusia.

Ca rezultat, s-a decis să se anuleze operațiunea militară, deși generalul Zaman susținea că Statul Major General are un plan clar de respingere a atacului asupra Crimeei, mai scrie sursa citată. Armata a pregătit pentru transfer în peninsula patru grupări tactice aeromobile și aeropurtate de nivel batalion, precum și regimente ale forțelor speciale. Totodată, din 26 ianuarie 2014, compania de recunoaștere a celei de-a 25-a brigăzi a fost dislocată din timp în Crimeea. Potrivit generalului Zaman, președintele Poroșenko și secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Turcinov, se află în spatele abolirii ordinului de desfășurare a operatiunii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel