ONU: Acțiunea militară a Israelului în Gaza ar putea constituit ”crime împotriva umanității”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

O comisie a ONU a transmis joi că răspunsul Israelului la manifestaţiile din Fâşia Gaza din 2018 "ar putea constitui crime de război sau crime împotriva umanităţii", anchetatorii subliniind că au existat lunetişti care au luat ca ţintă civili, inclusiv copii.

"Soldaţii israelieni au comis încălcări ale dreptului internaţional umanitar şi ale drepturilor omului. Unele dintre aceste încălcări ar putea constitui crime de război sau crime împotriva umanităţii şi trebuie imediat să facă obiectul unei anchete de către Israel", a declarat, la Geneva, preşedintele comisiei de anchetă a ONU, Santiago Canton, prezentând raportul în marja Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Comisia de anchetă, formată din experţi independenţi privind drepturile omului, a precizat că are motive rezonabile să considere că soldaţii israelieni au încălcat regulile internaţionale de război şi legislaţia privind drepturile omului prin faptul că au ţintit protestatari neînarmaţi şi non-violenţi.

Reacţia forţelor de securitate israeliene la demonstraţiile masive de anul trecut de la graniţa Fâşiei Gaza cu Israelul a dus la moartea a 189 de protestatari palestinieni şi la rănirea a 9.204 persoane.

Comisia a recunoscut că unii demonstranţi erau membri ai unor grupări armate şi organizatorii protestelor, printre care s-au numărat şi militanţi ai mişcării Hamas, au încurajat folosirea de zmeie şi baloane incendiare, producând daune şi cauzând teamă în sudul Israelului.

Totuşi, raportul comisiei contrazice poziţia Israelului conform căreia protestele care au durat săptămâni la zidul de frontieră dintre Gaza şi Israel şi care au început în martie 2018 au fost o acoperire pentru activităţi teroriste şi concluzionează că demonstraţiile au fost civile.

"Comisia concluzionează că aceste proteste au fost un apel de ajutor pentru o populaţie aflată într-o situaţie disperată", a spus Canton.

"Comisia cere Israelului să ridice blocada impusă Gazei", a adăugat el, făcând în acelaşi timp apel la Hamas şi la Autoritatea Palestiniană să amelioreze condiţiile de viaţă din Gaza.

Echipa de experţi a efectuat peste 300 de interviuri cu victime, martori şi alte surse şi a adunat mii de documente pentru acest raport care acoperă perioada cuprinsă între sfârşitul lunii martie şi finalul anului trecut.

Anchetatorii ONU specializaţi în drepturile omului nu prezintă în mod obişnuit concluzii definitive şi lasă orice decizie finală instanţelor naţionale sau tribunalelor internaţionale.

Comisia a mai precizat că va preda informaţiile despre vinovaţi Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, care ar putea să le pună la dispoziţia unor organisme judiciare internaţionale precum Curtea Penală Internaţională de la Haga.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel