Ofensiva ucraineană s-a oprit din cauza Occidentului? Raport ISW: Livrarea cu întârziere a armamentului promis a făcut ca armata ucraineană să nu mai poată înainta pe front

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
O unitate de tancuri T-72 a Forţelor Armate Ucrainene: Sursa foto: savelife.în.ua
O unitate de tancuri T-72 a Forţelor Armate Ucrainene: Sursa foto: savelife.în.ua

Livrarea cu întârziere a armamentului și a echipamentelor militare occidentale au determinat ca, după eliberarea părții vestice a regiunii Herson în noiembrie anul trecut, armata ucraineană să nu mai fie capabilă să desfășoare alte contraofensive militare, a apreciat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-un raport recent.

 

Cel mai mare contribuitor la acest curs al evenimentelor a fost eșecul de a livra rachete cu rază de acțiune mai lungă, sisteme moderne de apărare antiaeriană și antirachetă și tancuri. Ca urmare a acestor omisiuni din partea partenerilor occidentali, Ucraina nu a putut profita de eșecurile rusești și nu a putut să dea curs altor ofensive militare, după victoriile înregistrate în toamna anului 2022 în regiunile Harkov și Herson, susțin experții ISW.

După cum subliniază raportul think tank-ului american, dacă Occidentul ar fi reacționat la timp la primele semne ca ucrainenii au nevoii de tancuri moderne, în iunie 2022, armata ucraineană ar fi putut să folosească aceste blindate începând cu lunile noiembrie sau decembrie.

Potrivit analiştilor ISW, războiul din Ucraina poate fi împărțit în trei faze principale. În prima dintre acestea, care a durat între 24 februarie și 3 iulie, inițiativa a fost deținută de forțele ruse, care - în ciuda retragerii lor din Kiev și din regiunile din nordul Ucrainei - au reușit să captureze, printre altele, Severodonetsk și Lisichansk în Donbass. Cea de-a doua fază, marcată de contraofensive ucrainene reușite, a durat până la 11 noiembrie.

Autoritățile de la Kiev au reușit apoi să elibereze mari părți din regiunile Harkov și Herson. Următoarea fază, care continuă până în prezent, este caracterizată în principal de lupte locale. Lipsa capacității de contrainsurgență a Ucrainei în timpul lunilor de iarnă favorizează Rusia să înregistreze unele câștiguri.

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului au remarcat că reacțiile prea târzii ale statelor occidentale nu reprezintă singurul factor care influențează cursul războiului, deoarece trebuie să se țină cont și de deciziile nu întotdeauna corecte luate de autoritățile ucrainene. Cu toate acestea, trebuie reamintit faptul că militarii ucraineni nu o industrie semnificativă la care să apeleze în absența sprijinului occidental. Prin urmare, viteza și calitatea asistenței militare din partea partenerilor joacă un rol decisiv în acest conflict.

Această evaluare este confirmată de corelația dintre livrarea de arme și succesele înregistrate pe front de forţele armate ucrainene. Livrarea rachetelor ghidate antitanc de tip Javelin către Ucraina a avut un impact semnificativ asupra operațiunilor militare din primăvara anului trecut, ducând la retragerea forţelor ruse de ocupaţie din Kiev.

Livrarea de armament occidental mai avansat, cum ar fi artileria de calibru 155 mm și sistemele de rachete HIMARS, a permis desfăşurarea contraofensivei din Harkov și Herson, din toamnă lui 2022. La rândul său, livrarea sistemelor de apărare antiaeriană NASAMS în noiembrie le-a permis ucrainenilor să descurajeze parțial atacurile rusești cu rachete și drone asupra elementelor de infrastructură critică, au explicat analiștii ISW.

Introducerea de armament occidental, cum ar fi tancuri și avioane, pe câmpul de luptă din Ucraina este un proces de lungă durată. Soldații ucraineni trebuie să fie instruiți pentru a utiliza aceste arme. De asemenea, trebuie înființate facilități logistice, trebuie asigurat un important stoc de piese de schimb.

Prin urmare, liderii occidentali trebuie să ia mai mult în considerare perioada de tranziție inevitabilă dintre decizia de a furniza arme și utilizarea lor pe front. 



DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel