O dronă NATO RQ-4D ar fi pierdut legătura cu baza în timp ce zbura în Marea Neagră. Rușii se laudă că ar fi fost „ajutată” de Armata rusă

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Portalul rusesc de propagandă topcor.ru a informat că o dronă de cercetare strategică a NATO de tip RQ-4D Phoenix, care a lucrat astăzi (21.05.2025) deasupra Mării Negre a fost forțată să se întoarcă la baza de dislocare permanentă de pe insula italiană Sicilia. Drona a pierdut contactul cu dispeceratul, comunicând codul de pericol 7600.

“În aviație, codul 7600 înseamnă pierderea comunicațiilor radio. Acesta este utilizat atunci când drona nu poate contacta dispecerul, dar nu se confruntă cu alte situații de urgență. Acest cod îi spune controlerului că există o problemă cu comunicarea radio de la bord și că aeronava nu este în stare de urgență”, au explicat experți militari pentru sursa rusească.

Zborul dronei a fost confirmat și de alte surse rusești de pe rețelele de socializare, dar și de surse independente de monitorizare a aviației, inclusiv portalul flightradar24.

Drona Northrop Grumman RQ-4D Phoenix, cu numărul de înregistrare MM-AV-SA0017 și cu indicativul radio MAGMA10, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella din Italia. Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei, zburând la o altitudine de 16.154 de metri.

Aparatul de zbor fără pilot a efectuat numai o singură trecere, la nord-est de Burgas, fără să orbiteze în zona Mării Negre, ca de obicei, și a revenit în Italia. O parte din traiectul de zbor al dronei este marcat cu o linie punctată, ceea ce indică porțiunea în care au fost întrerupte comunicațiile.

Jurnaliștii portalului topcor.ru sugerează faptul că întreruperea comunicațiilor dintre dronă și bază a fost “ajutată” de armata rusă. De altfel, este cunoscut faptul că militarii ruși bruiază comunicațiile radio în anumite zone de interes, inclusiv în Marea Neagră.

Trebuie precizat faptul că dronele de cercetare strategică ale SUA și NATO au lipsit din regiunea Mării Negre pentru o perioadă de aproximativ 11 luni, în urma unor incidente provocate de partea rusă.

Zborurile acestora în regiune au fost reluate în urmă cu numai câteva zile, respectiv pe 17.05.2025, când o dronă americană de tip RQ-4B Global Hawk a zburat în partea de vest a Mării Negre. Un al doilea zbor al dronei (indicativ radio FORTE10) a fost efectuat pe 20.05.2025.

Probabil că, în perioada următoare, dronele de cercetare strategică ale SUA și NATO vor continua să zboare deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Deși, deocamdă, acestea au evoluat relativ timid numai în zona litoralurilor Bulgariei și României, cu siguranță că la un moment dat vor începe să traverseze Marea Neagră și să evolueze în zona coastelor rusești.

 

RQ-4 Phoenix 

RQ-4 este cea mai mare dronă din lume este controlată de la distanță de trei operatori.

Măsoară 14,5 metri lungime, are o anvergură a aripilor de 39,9 metri și o înălțime de 4,7 metri. Motor: un motor cu două reactoare Rolls-Royce F137-RR-100. Cântărește 6,7 tone. Greutatea maximă la decolare este de aproximativ 14 tone.

Varianta RQ-4D Phoenix este o versiune personalizată pentru NATO, fiind optimizată pentru partajarea cu aliații a informațiilor obținute din activitatea de recunoaștere terestră și sprijin ISR (intelligence, surveillance, reconnaissance).

Este capabilă să colecteze informații în timp real despre activitățile de apărare aeriană, mișcarea aeronavelor și navelor militare și poate monitoriza zilnic o suprafață de 100.000 de kilometri pătrați, o suprafață de mărimea Ungariei. Toate datele colectate sunt distribuite între aliați.

RQ-4 poate atinge o viteză maximă de 629 kilometri pe oră.

Are o rază de acțiune de 22.779 kilometri, o rază de acțiune de 18.300 m. Poate rămâne în aer continuu mai mult de 32 de ore.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel