O companie militară ucraineană, proiect pentru o dronă kamikaze cu rază lungă de acţiune: Suntem gata să o prezentăm şi statelor membre NATO

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă ucraineană de tip UJ-22. Foto: EuraSian Times
Dronă ucraineană de tip UJ-22. Foto: EuraSian Times

Start-up-ul One Way Aerospace, cu sediul în Ucraina, care produce drone kamikaze, a declarat că va face o demonstrație a unui sistem cu rază lungă de acțiune pentru Ministerul ucrainean al Apărării, dar și pentru un stat membru NATO al carui nume nu a fost dezvăluit.

Atât dronele AQ-400 cât și AQV-150 Scalpel Heavy ale companiei sunt așteptate să fie testate și prezentate la sfârșitul lunii mai, într-o locație necunoscută. Înființată în urmă cu opt luni de doi veterani, unul britanic şi unul australian, alături de un inginer ucrainean, compania One Way Aerospace a avut parte de o dezvoltare rapidă în ceea ce privește extinderea setului de produse pe care le comercializează.

Dronele kamikaze de mici dimensiuni, pe care aceasta nou fondată companie le produce, oferă avantajul unui cost redus în ceea ce priveşte procesul de fabricare. Dacă una dintre ele este doborâtă, nu este atât de relevant, deoarece acestea costă de obicei mult mai puțin decât rachetele de croazieră și pot fi achiziționate în cantități mai mari. Acest lucru este cunoscut sub numele de strategia "quantity-over-complexity", în care rezultatele de succes pe câmpul de luptă pot fi generate de o cantitate mai mare de arme cu tehnologie inferioară, în loc să se bazeze pe mai puține muniții, mai costisitoare și mai complexe.

"Misiunea noastră a fost creată după ce am văzut o nevoie directă a pieței de a achiziționa sisteme simple, accesibile și de unică folosință din punct de vedere comercial", a declarat James Earl, cofondator al One Way Aerospace, pentru Defense News. "Ne-am gândit că singurul mod în care acest concept va funcționa este dacă ne vom vedea produsele nu neapărat ca pe niște bunuri costisitoare, în același mod în care sunt văzute rachetele de croazieră."

Producția este pusă la punct printr-o rețea de mici linii de asamblare și companii de inginerie care fabrică platforme similare. Deși One Way Aerospace se aprovizionează cu unele componente din afara Ucrainei - în principal din Occident, inclusiv din Germania și Marea Britanie - compania încearcă să localizeze producția cât mai mult posibil.

Acest lucru va implica în curând înființarea unei unităţii de producţie mai mari de cel puțin 1.000 de metri pătrați în Ucraina pentru a accelera producția celei mai recente platforme AQ-400 Scythe. Această dronă kamikaze cu rază lungă de acțiune a fost proiectată pentru a fi asamblată rapid și produsă în serie la un cost cât mai mic. Ea poate fi lansată de pe o pistă scurtă sau de pe o catapultă și poate transporta încărcături utile de până la 32 de kilograme.

 

Compania One Way Aerospace vrea o dronă cu raza de acţiune de 1000 de kilometri

 

James Earl, cofondator al One Way Aerospace a declarat că scopul companiei, prin realizarea proiectului AQ-400 Scythe - presupune realizarea unei drone kamikzare care să aibă caracteristici similare cu ale unei rachete de croazieră. Astfel, compania One Way Aerospace vrea o dronă cu raza de acţiune de 1000 de kilometri, care să zboare la o viteză de 350 km/h, dar care să coste mai puțin de 100.000 de dolari", a declarat Earl, adăugând că, atunci când sunt combinate, AQ-400 și AQV-150 ar putea forma un sistem multiplu de drone de atac. Scopul este ca în cele din urmă acest sistem de drone să poată lovi 10 ținte la 150 de kilometri de la locul de lansare, a mai spus el.

Luna aceasta, compania a publicat imagini video care arată cum drona AQV-Scalpel a țintit tranșee militare rusești, vehicule militare și chiar a distrus un sistem de rachete termobarice TOS-1A.

Deoarece aceste tipuri de sisteme zboară la viteze mai mici și au un timp de zbor finit, ele sunt ținte mai ușoare și prezintă un risc mai mare de a fi lovite de unele sisteme de apărare aeriană. Un alt element care trebuie luat în considerare în ceea ce privește afirmația "cantitatea în detrimentul complexității" este faptul că aceasta nu se aplică automat tuturor zonelor de conflict sau tipurilor de medii de luptă. Cerințele de securitate ale fiecărui stat în parte pot fi diferite de la unul la altul, o limitare pe care compania o recunoaște.

"Punctul de plecare al acestei piețe pentru noi a fost îndeplinirea unei provocări particulare și importante cu care se confrunta Ucraina, una pe care poate alte țări nu o au... Este un caz de unică folosință a unui tip de sistem [și a unui mod de livrare a capabilităților] care este incredibil de util, dar care nu se potriveşte neapărat peste tot la fel", a declarat Earl.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel