Nu contează intenţia britanicilor de a trimite Challenger 2 în Ucraina. Germania vrea ca SUA să trimită prima tancuri Abrams

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Demersul Marii Britanii de a furniza Ucrainei tancuri Challenger 2 a devenit o bătaie de cap pentru cancelarul german Olaf Scholz, dar Berlinul lasă să se înţeleagă că este puţin probabil să cedeze în faţa bunei intenţii a britanicilor, precizează publicaţia Politico. Oficialii germani insistă că vor da curs acestui demers - sprijinirea Ucrainei cu tancuri grele de luptă - după ce Washingtonul o să facă primul pas. Cu alte cuvinte, Germania condiţionează orice trimitere de ajutor militar către Ucrainei de deciziile pe care ar trebui să le ia prima dată SUA.

 

Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al lui Olaf Scholz, a declarat miercuri că demersurile Londrei de a livra Ucrainei tancuri Challenger 2 nu vor schimba poziția guvernului german, care a respins până acum apelurile tot mai numeroase pentru ca Berlinul să ofere Kievului puternicele tancuri germane Leopard 2.

Varșovia a propus ca tancurile Leopard fabricate în Germania să fie livrate prin intermediul unei coaliţii mai largi de țări europene. "O companie de tancuri Leopard pentru Ucraina va fi transferată ca parte a formării unei coaliții internaționale. O astfel de decizie este deja [luată] în Polonia", a precizat președintele polonez Andrzej Duda ieri într-o postare pe Twitter. 

Ministrul german al economiei și vicecancelarul Robert Habeck a cerut să se evite împiedicarea livrării de tancuri de luptă poloneze Leopard către Ucraina din cauza obiecțiilor Germaniei. El a declarat acest lucru joi, la Berlin, a relatat Die Welt.

,,Există o diferență între a lua o decizie pentru tine și a-i împiedica pe alții să ia o decizie", a spus Robert Habeck.

,,Și, în consecință, Germania nu ar trebui să stea în cale atunci când alte țări decid să sprijine Ucraina, indiferent de decizia pe care o ia Germania", a adăugat Habeck.

Marele obstacol în calea acestor transferuri este că Berlinul trebuie să dea undă verde pentru reexportul armelor fabricate în Germania.

"Nu există nicio schimbare a situaţiei actuale ca urmare a pasului pe care l-a anunțat guvernul britanic", a declarat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit într-o conferință de presă la Berlin, potrivit Politico.

Hebestreit a adăugat că, așa cum a declarat anterior, luni, nu are informaţii de nicio solicitare oficială din partea țărilor partenere de a furniza în comun tancuri Leopard către Forţele Armate Ucrainene.

Vorbind sub protecția anonimatului, doi oficiali germani au declarat că poziția lui Scholz depinde în mare măsură de președintele american Joe Biden, cu care cancelarul s-a coordonat deja îndeaproape atunci când a emis săptămâna trecută o declarație comună prin care a anunțat livrarea în comun a unor vehicule de luptă pentru infanterie - Marder şi Bradley - către Ucraina.

La un miting electoral desfășurat luni la Berlin, Scholz a subliniat importanța discuției despre furnizarea de arme pe care o are președintele american, afirmând că livrările de tancuri către Ucraina trebuie discutate "împreună cu prietenii și aliații și mai ales cu partenerul nostru transatlantic, cu Statele Unite ale Americii".

Hebestreit a declarat miercuri că decizia de săptămâna trecută a lui Scholz și Biden a marcat un nou pas în sprijinul acordat Ucrainei și a subliniat că aliații "vor trebui să vadă pe parcurs" ce pași suplimentari ar putea fi făcuți.

Cu toate acestea, planurile britanice, care ar urma să fie anunțate oficial la o reuniune a oficialilor occidentali din domeniul apărării la bază militară Ramstein din Germania, la 20 ianuarie, vor crește probabil presiunea asupra lui Scholz, deoarece Marea Britanie ar fi prima țară care ar furniza armatei ucrainene tancuri moderne de producție occidentală.

Downing Street a declarat miercuri că secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, conduce discuțiile cu aliații occidentali cu privire la trimiterea de tancuri în Ucraina.

Scholza argumentat că Germania nu trebuie să acționeze singură în privinţa trimiterii de tancuri occidentale în Ucraina - un argument care ar fi invalidat de recenta decizie a Marii Britanii.

Până în prezent, statele occidentale au furnizat Ucrainei doar tancuri de luptă din perioada sovietică - în special T-72 - dar numărul acestora este tot mai mic, iar conștientizarea faptului că armata ucraineană are nevoie de sprijin suplimentar, pe fondul temerilor legate de o nouă ofensivă rusă, este tot mai mare.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat miercuri pentru postul public de televiziune german ARD că este convins că Germania va accepta mai devreme sau mai târziu să trimită tancuri Leopard.

"Chiar dacă Germania are anumite argumente raționale pentru a nu o face, Germania o va face la o dată ulterioară. Am văzut deja acest lucru cu obuzierele autopropulsate, cu sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T și, cel mai recent, cu sistemele [de apărare antiaeriană] Patriot'', a declarat Kuleba. 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel