Noul Tratat START | Oficiali din domeniul securităţii din SUA şi Rusia au discutat despre prelungirea tratatului

Ciprian Dumitrache / 25 ian 2021 / 20:42

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, a discutat despre prelungirea tratatului de reducere a arsenalului nuclear Noul Tratat START în cadrul unei convorbiri telefonice cu noul consilier pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan.

Tratatul pentru controlul armelor, care urmează să expire pe 5 februarie acest an, limitează SUA şi Rusia la desfăşurarea a nu mai mult de 1.550 de focoase strategice nucleare fiecare.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat anterior luni că experţi din Rusia şi SUA au început activitatea "practică" pentru prelungirea tratatului, relatează Agerpres, citând Reuters.

Casa Albă a anunţat săptămâna trecută că preşedintele american Joe Biden va încerca să obţină o extindere cu cinci ani a tratatului, una dintre primele decizii majore de politică externă ale noii sale administraţii. 

Kremlinul a precizat că rămâne angajat în prelungirea Noului Tratat START şi că va considera binevenite eforturile promise de administraţia Biden pentru a ajunge la un acord.

Acordul Noul START limitează arsenalele celor două puteri nucleare la un maxim de 1.550 de ogive desfăşurate pentru fiecare parte, adică o reducere de aproape 30% în raport cu limita precedentă fixată în 2002. El limitează de asemenea numărul de lansatoare şi bombardiere grele la 800.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy