Noua dronă stealth XQ-58A Valkyrie a SUA a înregistrat un nou succes: Valkyrie își găsește singură „drumul spre casă”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene din SUA, împreună cu Kratos Defence and Security Solutions, au anunțat testarea cu succes a dronei strategice XQ-58 Valkyrie, în scenariul unor comunicații precare.

Cu o lungime de 9,1 metri, o anvergură a aripilor de 8,2 metri și o greutate de 1.134 kg, drona poate avea la bord o sarcină de luptă de 544 kg, poate urca până la o înălțime de 14 km și zboară până la 5.600 km, în mod autonom, cu un viteză maximă de până la 882 km/h. 

Primul zbor de testare al lui XQ-58 Valkyrie a avut loc în martie 2019, iar în timpul celui mai recent test, dezvoltatorii au testat sistemele de rezervă de comunicații radio, care vor fi folosite pentru misiuni operaționale și cu rază lungă de acțiune, aflate în afara razei centrului de comandă.

Foto: XQ-58 Valkyrie / Kratos

Acționând complet autonom, drona s-a îndreptat spre locul de aterizare, în condițiile unei situații simulate de pierdere a comunicațiilor. Potrivit Kratos, această funcție va reduce riscul pentru XQ-58 Valkyrie de a fi  detectată și urmărită în medii de luptă ostile.

Drona XQ-58 Valkyrie este concepută pentru a însoți avioanele de luptă F-22 și F-35 în timpul misiunilor de luptă. Ele pot fi echipate atât cu sisteme de supraveghere, cât și cu arme de luptă.

Se preconizează că XQ-58 Valkyrie va putea fi desfășurată în grupuri mici, folosind tactici de roi, pentru a sprijini avioanele de luptă, misiunile de recunoaștere și lovitură împotriva forțelor inamice.

Trebuie spus că pe 26 martie 2021, XQ-58A și-a încheiat cel de-al șaselea zbor de testare, lansând din compartimentului său intern  un sistem de drone Area-I Altius-600 de 12 kg.

Foto: XQ-58 Valkyrie / US Air Force

Kratos intenționează să producă anual între 250 și 500 de drone XQ-58 Valkyrie.

Sistemul XQ-58A Valkyrie este dezvoltat de Kratos Unmanned Aerial Systems în parteneriat cu Air Force Research Laboratory (AFRL) pentru dezvoltarea de aeronave cu cost redus, multi-misiune, capabil să zboare pe distanțe lungi și la viteze subsonice mari. Este destinat să sprijine o varietate de misiuni de apărare.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel