Noua dronă Bayraktar TB3 bate recordul în Turcia și atinge cu motor turcesc 10.000 metri. România așteaptă primele TB2 anul acesta

Bayraktar TB3 / Foto: Baykar, facebook
Bayraktar TB3 / Foto: Baykar, facebook

Industria aeronautică din Turcia se laudă cu o performanță atinsă de noua dronă Bayraktar TB3 în timpul testelor: Pentru prima dată o dronă cu motor produs în Turcia a atins o altitudine de peste 10.000 metri.

Echipată cu un motor produs de industria turcă, un PD-170, noua dronă de luptă Bayraktar TB3, succesoarea celebrelor TB2, a finalizat o serie de teste în cadrul cărora a stabilit un nou record.

Publicația turcă Daily Sabah scrie că TB3 a atins altitudinea de 33.000 feet (puțin peste 10.000 metri), fapt confirmat de compania producătoare, Baykar.

Această altitudine este un record pentru o dronă cu motor produs în Turcia. 

Bayraktar TB3 a efectuat primul zbor pe 27 octombrie 2023, moment care a coincis cu Centenarul Republicii Turce.

Azi TB3 a finalizat Testul de performanță a sistemului de altitudine mare zubrând la peste 10.000 metri altitudine.

2. Foto: Vehi... (whatsapp-image-2023-03-30-at-17-47-55_17481200.jpeg)

Foto: Vehicul aerian de luptă fără pilot Bayraktar TB3. (Sursa: Baykar)

Bayraktar AKINCI, un alt produs pe care Baykar l-a dezvoltat la nivel local, deține recordul de altitudine în aviația turcă cu 45.118 feet, adică peste 13.700 metri.

Bayraktar TB3 este, ca și varianta anterioară TB2, un UAV de tip MALE (altitudine medie și mare anduranță), capabil să execute operațiunile de decolare și aterizeze pe distanțe foarte scurte. Acesta a fost dezvoltat în principal pentru că Turcia nu avea aeronave care să utilizeze portavionul ușor multirol Anadolu (construit după nava spaniolă LHD Juan Carlos).

 

România așteaptă primele drone Bayraktar TB2 anul acesta

 

În primăvara anului trecut România și Turcia au semnat contractul prin încredințare directă G2G (Guvern la Guvern) privind achiziția de drone turcești de tip Bayraktar TB2. 

Astfel, țara noastră devine după Polonia al doilea stat din UE care achiziționează astfel de drone.

Vor fi achiziționate 3 sisteme de drone, fiecare cu 6 platforme. În total Armata va dispune de 18 drone de tip Bayraktar TB2 și 6 platforme. Costul achiziției este de 300 de milioane de dolari și include și pachetul de suport.

Din sursele DefenseRomania livrările dronelor vor începe din acest an urmând ca toate dronele să intre în dotarea Armatei României până la finalul anului 2025.

3. Dronă turc... (bayraktar-tb2-drona_10789000.jpg)

Dronă turcească Bayraktar TB2. Foto: Baykar Makina

Dar pe lângă TB2 turcești, Armata va opera și drone Watchkeeper-X.

În decembrie 2022 Ministerul Apărării Naționale și Elbit Systems au semnat contractul pentru achiziția de drone Watchkeeper X pentru Armata română.

România va achiziționa 7 sisteme Watchkeeper X. Fiecare sistem dispune de un centru de comandă și control la sol și trei drone, asemenea achiziției de TB2. Vor intra astfel în dotarea Armatei 21 de drone Watchkeeper X. Numărul centrelor de comandă e esențial pentru dispunerea UAV-urilor și acoperirea întregului teritoriu național. 

Spre deosebire de Bayraktar TB2, dronele Watchkeeper vor fi produse prin implicarea directă a industriei de apărare din România, contractul fiind câștigat de Elbit în urma unei licitații.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel