„Inexistența unui cadru regulator intern unificat care ar reglementa modul de organizare și desfășurare a achizițiilor publice în cadrul sistemului Ministerului Apărării, reglementarea necorespunzătoare a activității unor grupuri de lucru pentru achiziții în cadrul autorităților contractante, calitatea redusă a planificării achizițiilor publice, justificarea insuficientă a ofertelor anormal de scăzute ș.a. constituie principalele aspecte problematice identificate de audit”, indică documentul, potrivit portalului Deschide.md care citează Moldpres.
Totodată, auditul a relevat unele lacune și necorelări ale cadrului normativ aferent domeniului achizițiilor publice, precum: unele prevederi legale nu sunt armonizate cu cadrul subiacent; reglementările aplicabile achizițiilor de valoare mică sunt ambigue și incomplete; ordinele Ministerului Finanțelor nu sunt corelate cu hotărârile de Guvern în aspectul definirii investițiilor capitale publice și reparațiilor capitale; cotele utilizate la elaborarea devizului de cheltuieli pentru achizițiile de lucrări, stabilite de Ministerul Economiei și Infrastructuri, permit planificarea exagerată a resurselor bugetare necesare; modelul contractului-cadru pentru achizițiile publice de lucrări, aprobat de Ministerul Finanțelor, nu asigură legătura dintre procedura de desemnare a câștigătorului și contractul încheiat.
Raportul a fost trimis și Președinției, Parlamentului, cât și altor instituții cheie
De asemenea, auditul a atestat unele imperfecțiuni ale sistemului informațional (SIA „RSAP”/MTender) care au impact asupra sistemului național de achiziții publice, printre care: controalele slabe ale MTender permit operatorilor economici care nu au depus toate documentele aferente ofertei să fie înregistrați în calitate de ofertanți; sistemul informațional este incomplet, nu asigură monitorizarea datelor întregului ciclu de desfășurare a achizițiilor publice și înregistrarea tuturor operațiunilor și tranzacțiilor, lipsind documentele de evaluare a ofertelor, dările de seamă, contractele de achiziții publice încheiate etc.; sistemul informațional nu este racordat cu alte platforme aferente domeniului achizițiilor publice etc.
Raportul a fost transmis Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Ministerului Finanţelor şi Agenţiei pentru Achiziţii Publice, Ministerului Apărării şi instituţiilor din subordine.
Hotărârea a intrat în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și poate fi contestată cu o cerere prealabilă la autoritatea emitentă în termen de 30 de zile de la data publicării.
De menționat că Ministerul Apărării este condus încă de generalul Victor Gaiciuc, rudă a lui Igor Dodon. Mai exact, liderul PSRM l-a cununat pe fiul generalului, mai transmite sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News