Navele militare americane USS Mount Whitney și USS Porter au sosit la Batumi, Georgia

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
USS Porter, sursă foto: US Navy
USS Porter, sursă foto: US Navy

Nava de comandă și control din clasa Blue Ridge, USS Mount Whitney (LCC 20) și distrugătorul din clasa Arleigh Burke USS Porter (DDG 78) au sosit, pe 8 noiembrie, în portul georgian Batumi, pentru o vizită programată, a informat serviciul de presă al Flotei a șasea a SUA.

Vizita evidențiază o relație importantă între aliații NATO și Georgia, partener vital de la Marea Neagră. Georgia este un partener consecvent și ferm în promovarea păcii și stabilității în regiune, se mai precizează în comunicatul de presă.

În acest an, Georgia a mai fost vizitată de distrugătorul USS Donald Cook (DDG 75) al Forțelor Navale americane (US Navy), în februarie 2021 și de nava de patrulare Hamilton (WMSL-753) din clasa Legend Gărzii de Coasă a SUA.

„Georgia joacă un rol esențial în menținerea securității și stabilității în Marea Neagră și este un partener valoros al NATO”, a declarat contraamiralul James Morley, locțiitorul comandantului Forțelor Navale de Lovire și Sprijin ale NATO (STRIKFORNATO). „Așteptăm cu nerăbdare să îmbunătățim în continuare relația dintre NATO și omologii noștri georgieni aici, la Batumi.”

Statele majore ale Flotei a șasea și STRIKFORNATO sunt îmbarcate la bordul USS Mount Whitney și operează ca o echipă integrată.

În timp ce se îndreptau spre Batumi, navele Mount Whitney și Porter au demonstrat puterea operațiilor întrunite [aero-navale] prin implicarea în operația Castle Forge, condusă de Forțele Aeriene americane Europa (USAFE), se precizează în comunicat.

În plus, cele două nave au participat la exerciții bilaterale cu nave din Marina bulgară și Marina turcă, iar în estul Mării Negre au operat împreună cu nave ale Gărzii de Coastă georgiene. Toate aceste manevre sunt executate în conformitate cu dreptul internațional, se mai precizează în comunicatul de presă al Flotei a șasea americane.

 

Convenția de la Montreux, pusă la încercare 

 

Comentariul autorului: Distrugătorul Porter a intrat în Marea Neagră pe 30 octombrie, iar nava de comandă și control Mount Whitney, pe 4 noiembrie. Fiecare dintre acestea pot rămâne în Marea Neagră maximum 21 de zile, conform Convenției de la Montreux, care limitează perioada maximă și tonajul maxim al navelor militare care intră în Marea Neagră și nu aparțin unor state riverane.

Acest tonaj maxim pentru țările neriverane este de 30.000 de tone cu posibilitatea de a fi crescut la 45.000 de tone, dacă unul din statele de la Marea Neagră are o flotă cu cel puțin 10.000 de tone mai mare față de a doua putere navală din Marea Neagră. În plus, tonajul total al unei țări neriverane poate fi de cel mult două treimi din maximul total alocat neriveranilor.

Cele două nave americane au împreună un tonaj maxim de 27.000 de tone, ceea ce depășește limita de două treimi din valoarea de 30.000 de tone, cât i se permite maxim unei țări neriverane. Explicația admiterii celor două nave americane este că, fie se merge, în prezent, pe un tonaj total maxim de 45.000 de tone, două treimi reprezentând 30.000 de tone, fie nava Mount Whitney, operează în Marea Neagră sub pavilion NATO și nu al SUA, având la bord statul major al STRIKFORNATO.

Pe de altă parte, nava Mount Whitney, care are un tonaj maxim de 18.400 tone complet încărcată, la o primă vedere, pare să fi depășit tonajul maxim admis, de 15.000 de tone, la trecerea prin Strâmtoarea Bosfor, conform aceleiași Convenții de la Montreux, din 1936. Totuși, greutatea navei poate fi diminuată semnificativ, dacă nu are la bord combustibil decât într-o cantitate foarte mică, suficientă doar pentru a trece prin Strâmtoarea Bosfor. În acest sens, se explică prezența în Marea Neagră a petrolierului american USNS John Lenthall (T-AO-189), care a traversat strâmtoarea Bosfor în aceeași zi cu nava Mount Whitney și pe care, probabil, a alimentat-o cu combustibil, imediat după intrarea în Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel