Naval Group a început montarea primei fregate destinate Greciei. România încă aşteaptă semnarea contractului pentru corvetele Gowind 2500

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 21 octombrie, la șantierul naval Lorient, constructorul francez Naval Group a montat primul bloc al primei fregate FDI HN destinate Forțelor Navale Elene.

Naval Group a stabilit numeroase parteneriate cu jucători industriali greci, fiind semnate multiple contracte cu industria elenă pentru a sprijini acest program naval.

Pe 24 martie 2022, Grecia a ales să-și echipeze forțele navale cu trei fregate destinate pentru apărare și intervenție, plus una opțională, inclusiv cu asigurarea serviciului de asistență în exploatare.

Navele vor spori semnificativ capacitățile flotei de suprafață a Greciei și vor fi livrate într-un interval de timp foarte scurt, începând din 2025 primele două unități, iar în 2026 a treia.

Fregatele sunt capabile să efectueze misiuni antinavă, antisubmarin, antiaeriene și de proiecție a forțelor speciale. Principalele sisteme de luptă vor fi furnizate de producătorul francez MBDA, mai exact compania va furniza navelor sisteme de apărare aeriană ASTER 30 Block 1 și sisteme rachete antinavă Exocet MM40 Block 3C.

De asemenea, navele vor fi echipate cu primul radar multifuncțional complet digital “Thales Sea Fire”. Fiind primele fregate de pe piață care încă din construcție vor fi protejate împotriva amenințărilor cibernetice, FDI HN vor fi echipate cu două centre de date care găzduiesc aproape toate aplicațiile utilizate de o navă.

Recent, în cadrul ședinței plenare a Consiliului Naval Suprem din 27 septembrie, oficialii eleni au decis să numească cele trei fregate HN FDI, în ordinea producerii lor,  FFG Kimon, FFG Nearchos și FFG Formion, reprezentând numele unor celebri amirali greci.

 

Programul României - „Corveta multifuncțională”

 

Fără să intrăm în detalii întrucât despre acest subiect s-au scris zeci de pagini, programul e blocat din 2019 încoace. Atunci, Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța a câștigat licitația pentru construirea a patru corvete Gowind 2500, dar și modernizarea celor două fregate Regina Maria și Regele Ferdinand.

Contractul nu a fost nici până azi semnat din cauza unor neînțelegeri între partea franceză și Șantierul Naval Constanța, fapt confirmat și de MApN, dar și de Paris.

Cu ocazia Zilei Marinei din 15 August, ministrul Vasile Dîncu a reiterat faptuș că speră ca în cele din urmă să fie finalizată procedura de achiziție a corvetelor.

După amânări succesive pe întreaga perioadă a acestui an, ministrul Vasile Dîncu a declarat recent, de mai multe ori, că în urma solicitării Asocierii, MApN a prelungit termenul pentru semnarea contractului până în septembrie, astfel că următoarele săptămâni vor fi decisive pentru luarea unei decizii în programul care stagnează din 2019.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel