NATO va prelua coordonarea asistenței militare acordate Ucrainei: Cu cât acest război durează mai mult, cu atât mai mult avem nevoie de predictibilitate

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

NATO intenționează să preia de la Statele Unite coordonarea livrărilor de armament către Ucraina, într-un efort de a "proteja mecanismul de ajutor militar, în timp ce Donald Trump încearcă să obțină un al doilea mandat de președinte al SUA". Acest lucru a fost relatat de Reuters, citând un discurs al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

,,Mă aștept ca aliații să convină asupra unui pachet cuprinzător pentru Ucraina. Este vorba de un acord conform căruia NATO va juca un rol principal în furnizarea și coordonarea sprijinului militar, a asistenței de securitate și a instruirii pentru Ucraina", a declarat Jens Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă la reuniunea miniștrilor apărării din NATO.

Reuniunea are loc înaintea unei reuniuni a ''Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei'', care va avea loc la Bruxelles la 13 iunie, sub președinția secretarului american al apărării, Lloyd Austin.

Stoltenberg a spus că este un element-cheie al pachetului pentru Ucraina care se așteaptă să fie aprobat la summitul NATO de la Washington, alături de angajamentele financiare pe termen lung.

Întrebat de un jurnalist de la The Washington Post dacă transferul rolului de coordonare de la SUA la NATO este legat de o potențială schimbare a nivelului de sprijin pentru Ucraina în cazul în care Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, Stoltenberg a răspuns: "Cu cât acest război durează mai mult, cu atât mai mult avem nevoie de predictibilitate și responsabilitate... Am văzut, de exemplu, că aliații au făcut unele promisiuni, dar nu le-au îndeplinit... Cu siguranță apreciem ceea ce au făcut Statele Unite și toți aliații, ceea ce este fără precedent. În același timp, am văzut că Statele Unite au petrecut șase luni pentru a fi de acord asupra unei asistențe suplimentare. Sau cum unele promisiuni ale aliaților europeni nu au fost îndeplinite".

Stoltenberg și-a exprimat speranța că o nouă abordare a coordonării eforturilor și un "rol puternic al NATO" vor ajuta Ucraina să obțină predictibilitatea necesară.

În timpul reuniunii de la Bruxelles, miniștrii apărării vor discuta, de asemenea, măsuri de consolidare a apărării NATO, în special, vor conveni asupra planurilor industriale de apărare care vor fi aprobate luna viitoare la summitul alianței de la Washington.

De asemenea, ei vor discuta despre eforturile maligne sporite ale Rusiei în țările NATO prin sabotaj, acte de violență, atacuri cibernetice și dezinformare, a precizat Stoltenberg.

Potrivit acestuia, membrii NATO își intensifică eforturile pentru a contracara încercările Rusiei de a le destabiliza.

Acesta este un moment critic pentru Ucraina și pentru securitatea SUA, a declarat Stoltenberg. Iar întârzierile în acordarea de asistență militară Ucrainei au consecințe pe câmpul de luptă. "Dar Aliații își intensifică din nou sprijinul", a dat asigurări secretarul general al NATO.

El a salutat ultimele garanții de sprijin primite de Ucraina și a subliniat: Ucraina ar trebui să beneficieze de același nivel de sprijin în fiecare an "cel puțin atâta timp cât va fi nevoie".

De asemenea, Stoltenberg a remarcat că premierul ungar Viktor Orban a "spus clar" că Ungaria nu va participa la eforturile NATO de sprijinire a securității Ucrainei și nici nu va trimite personal la astfel de eforturi, dar, în același timp, a dat asigurări că țara își va onora toate angajamentele față de NATO și va continua să contribuie la bugetul Alianței.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel