Vorbind recent în fața liderilor militari și a reprezentanților industriei de apărare, Grynkewich a subliniat că agilitatea Ucrainei în dezvoltarea și implementarea de noi tehnologii în plin război reprezintă o lecție fundamentală pentru NATO.
„Nu există un impuls mai puternic pentru inovație decât operațiunile de luptă, când viața îți depinde de asta, schimbi ceea ce faci”, a declarat Grynkewich, potrivit Defence Industry Europe. Generalul a evidențiat modul în care forțele ucrainene au integrat rapid sistemele fără pilot și producția accelerata (imprimarea 3D) direct în spatele liniei frontului, transformând nevoile urgente în soluții funcționale într-un interval de timp considerat până acum imposibil.
Potrivit lui Grynkewich, cheia succesului ucrainean stă în colaborarea directă între unitățile militare și partenerii industriali. „La nivel de brigadă, ei reușesc să aibă o relație cu un partener din industrie care generează inovație, nu într-o chestiune de ani, ci într-o chestiune de zile”, a spus el.
Acest model contrastează puternic cu procesele birocratice și lente care caracterizează adesea dezvoltarea de capabilități în cadrul Alianței. Generalul a cerut liderilor NATO să implementeze practici similare în structurile aliate, integrând aceste lecții direct în planificarea și execuția apărării.
O nevoie urgentă de transformare fundamentală a bazei industriale de apărare
Adresându-se direct industriei de apărare transatlantice, Grynkewich a fost clar: NATO are nevoi specifice și urgente. „Avem o listă de cumpărături; lista de cumpărături provine din planurile noastre și putem spune industriei exact de ce anume avem nevoie”, a afirmat el, îndemnând la o livrare accelerată a capabilităților reale.
„Este datoria noastră, cred, să considerăm industria responsabilă pentru a livra rapid și să ne considerăm pe noi înșine responsabili pentru a oferi industriei capacitatea de a livra rapid prin procesele noastre de achiziție”, a adăugat el. Avertismentul generalului a fost direct: „Promisiunile viitoare nu mai sunt suficiente. Avem nevoie de capabilități reale și avem nevoie de ele livrate cât mai curând posibil.”
Viziunea lui Grynkewich implică o transformare fundamentală a bazei industriale de apărare, pe care o dorește unificată și complet activă. „Există suficient de mult de lucru pentru toată lumea și este o alegere falsă să credem că putem investi doar într-o parte sau cealaltă. Trebuie să fie o bază industrială unică, fără cusur, care să poată livra capabilități și capacitate pentru alianță”, a spus el, respingând ideea unei competiții între industria europeană și cea americană.
Contextul strategic pentru această urgență a fost, de asemenea, conturat de general, care a menționat necesitatea ca NATO să fie pregătită pentru un potențial război pe două fronturi până în 2027, confruntându-se cu amenințări simultane din partea Rusiei și a Chinei.
În încheiere, Grynkewich a indicat recentul acord al statelor NATO de a aloca 5% din PIB-ul lor pentru apărare ca un pas important, demonstrând voința politică de a susține cerințele militare. „Acest lucru demonstrează voință la nivelul întregii alianțe și al fiecărei națiuni de a susține cerințele militare pe care le avem cu un angajament de a transpune acele cerințe pe teren”, a concluzionat el.
Mesajul generalului Grynkewich este clar: pentru NATO, adaptarea la ritmul războiului modern, după modelul Ucrainei, nu este o opțiune, ci o necesitate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News