NATO: La Mihail Kogălniceanu au fost efectuate lucrări de modernizare. Baza 57 Aeriană poate găzdui acum mai multe avioane de luptă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de luptă Eurofighter Typhoon dislocat la Mihail Kogălniceanu. Foto: MApN
Avion de luptă Eurofighter Typhoon dislocat la Mihail Kogălniceanu. Foto: MApN

În prezent, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu este desfăşurat un detaşament italian, format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) și patru aeronave Eurofighter Typhoon, care execută, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru șase luni. Potrivit NATO, detaşamentul italian a lucrat alături de militarii români la îmbunătăţirea infrastructurii de la baza Mihail Kogălniceanu, ceea ce facilitează o mai bună desfăşurare a misiunilor de poliție aeriană ale NATO.

Potrivit NATO, lucrările de modernizare a infrastructurii efectuate de detașamentele aliate demonstrează modul în care aliații cooperează. Mihail Kogălniceanu este una dintre bazele pe care NATO le utilizează pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită.

Astfel, începând cu anul 2014, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu a fost folosită de mai multe detaşamente aliate, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, pentru a proteja spaţiul aerian de-a lungul țărmurilor Mării Negre. După cum precizează NATO, România și mai multe detașamente aliate au colaborat pentru a îmbunătăți în continuare infrastructura bazei aeriene Mihail Kogălniceanu.

Generalul-maior Gianluca Ercolani, șeful Statului Major al Comandamentului Aerian Aliat a declarat că lucrările de modernizare a infrastructurii bazei Mihail Kogălniceanu vor îmbunătăți desfăşurarea de misiuni de poliție aeriană ale NATO.

"Această activitate este coordonată îndeaproape cu eforturile depuse de națiunea gazdă România", a adăugat el.

Atunci când avioane italiene Eurofighter au sosit la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, la jumătatea lunii noiembrie, detașamentul italian a lucrat cu detașamentul canadian și cu România pentru a moderniza în continuare facilitățile pentru a găzdui, întreține și opera un număr mai mare de aeronave de luptă.

Amintim că, detașamentul canadian, format din 180 de militari (piloți și personal tehnic) şi șase aeronave CF-18 Hornet, a executat misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO timp de patru luni, alături de militari ai Forțelor Aeriene Române, care au acționat cu aeronave F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR. În luna decembrie a anului trecut și-a încheiat misiunea în România, predând ştafeta Forțelor Aeriene Italiene.

Lucrări de infrastructură la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, sunt efectuate atât de către națiunea gazdă, cât și de către detașamentele aliate prezente în ţara noastră. 

,,Ca parte a unui efort colectiv, am modernizat și consolidat peste 1.300 de metri pătrați din suprafața bazei și a căii de rulare; proiectele solicitante au fost gestionate împreună cu Forțele Aeriene Române și cu antreprenori locali din domeniul construcțiilor", a declarat a declarat colonelul Michele Morelli, comandantul Task Force Air.

,,În iulie 2015, NATO, prin intermediul Programul NATO de Investiții în Securitate (NSIP), a aprobat un plan de modernizare semnificativ pentru Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, care este condus de România, în coordonare cu ceilalți aliați", a declarat comandantul bazei aeriene, colonelul Nicolae Crețu, din cadrul Forțelor Aeriene Române.

,,Ministerul Apărării Naționale derulează un Proiect de investiții aprobat de Guvern în 2020, care vizează modernizarea Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu pentru a îndeplini Criteriile și Standardele NATO pentru aerodromuri", a adăugat colonelul Nicolae Crețu

Investiția va fi implementată în patru etape, pe o perioadă de 20 de ani, și va cuprinde diverse lucrări, precum lucrări de amenajare a terenului, construirea de piste și căi de rulare. Proiectul include, de asemenea, facilități administrative și sociale, zone de tranzit și depozitare, zone de întreținere a aeronavelor, depozite de echipamente militare şi alte facilitaţi. 

,,Cele mai recente proiecte de modernizare la care am lucrat cu detașamentele canadian și italian au fost realizate pentru a permite operarea a până la zece aeronave și staţionarea temporară a încă cinci aeronave", a conchis colonelul Crețu.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel