NATO ar lua în considerare închiderea spațiului aerian din vestul Ucrainei, dar nu a luat încă nicio decizie. Ce ţări sunt dispune să-şi asume acest angajament?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Baterii de sisteme Patriot, pregătite de armata germană pentru a fi desfăşurate în Polonia. Sursa Foto: Captura video Welt.
Baterii de sisteme Patriot, pregătite de armata germană pentru a fi desfăşurate în Polonia. Sursa Foto: Captura video Welt.

NATO ia în considerare închiderea spațiului aerian din vestul Ucrainei, dar nu a luat încă nicio decizie. Mai multe țări NATO sunt pregătite să sporească sprijinul pentru Ucraina și să înceapă acțiuni directe pe teritoriul ucrainean, informează cotidianul german Bild. Potrivit surselor Bild, printre țările favorabile extinderii asistenței se numără: Estonia, Regatul Unit, Polonia, Canada, Lituania,Franța.

NATO ia în considerare protejarea cerului ucrainean prin doborârea rachetelor rusești deasupra teritoriului ucrainean, deși nu a fost luată o decizie finală, a relatat Bild la 27 mai.

Dacă Occidentul vrea să dea o șansă Ucrainei într-un război cu Rusia, ar trebui să ofere mai mult sprijin Kievului, inclusiv prin închiderea spațiului aerian de deasupra unei părți a teritoriului din vestul Ucrainei. Această afirmație a fost făcută de membrul al Bundestag din partea partidului de opoziție CDU, Roderich Kiesewetter, care a luat cuvântul în cadrul unei discuții cu mai mulți experți, potrivit cotidianului Neue Osnabrücker Zeitung, citat Ukrinform.

Kiesewetter a sugerat că țările UE și NATO din regiunea baltică sau din țările scandinave ar putea proteja spațiul aerian de deasupra vestului Ucrainei. Apărarea lor aeriană ar putea prelua controlul "la 70, 80, 100 de kilometri adâncime pe teritoriul Ucrainei".

Acest lucru ar permite armatei ucrainene să își desfășoare forțele mai la est, mai aproape de front. În situații de urgență, acest lucru ar însemna că țările NATO ar putea doborî rachetele rusești deasupra orașului Lviv din vestul Ucrainei.

În plus, Kiesewetter, fost colonel în Bundeswehr, consideră posibilă și desfășurarea de trupe terestre occidentale - în baza Cartei ONU: este vorba despre spitale de campanie, unități de asistență logistică sau de deminare și trupe care efectuează reparații în teren. Acestea ar putea fi trimise pentru a înlocui forțele ucrainene implicate în aceste activități.

,,Nu ar trebui să excludem nimic în cadrul coaliției. Acest lucru este destul de permis în conformitate cu dreptul internațional și necesar din punctul de vedere al politicii de securitate", a declarat politicianul germn, precizând că aceasta este "opinia foarte personală".

Pentru lui Kiesewetter, este clar: dacă Kievul pierde, Ucraina "se va prăbuși, va exista un flux masiv de refugiați, iar războiul se va extinde în Europa de Vest". "Rusia va priva Ucraina de accesul la Marea Neagră", "va lua Moldova și vor recurge la măsuri hibride și provocări pentru a încerca să pună mâna pe părți din Estonia (...) sau pe părți din Letonia", spune acesta.

El reproșează guvernului federal indecizia și faptul că alte țări europene - pe baza puterii lor economice de care dispun - oferă o asistență mai concretă.

Kiesewetter a cerut recent guvernului federal să sprijine Ucraina în recrutarea bărbaților care au fugit în Germania.

Ideea închiderii cerului deasupra vestului Ucrainei a fost discutată de experții din Germania timp de mai multe luni. Cancelarul Olaf Scholz a precizat că această idee i se pare inacceptabilă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel