,,Moment decisiv'' sau ,,escaladare fără precedent''. Politicienii din Europa au opinii diferite cu privire la posibila efectuare de atacuri cu ATACMS în interiorul Rusiei

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă ATACMS / Foto: Lockheed Martin
Rachetă ATACMS / Foto: Lockheed Martin

Rapoartele conform cărora Statele Unite ar fi acordat Ucrainei permisiunea de a efectua atacuri în adâncimea teritoriului Federaţiei Ruse Rusia, utilizând sistemul de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, au fost întâmpinate cu reacții diverse în Europa. Președintele polonez Andrzej Duda a salutat vestea și a declarat că decizia SUA ar putea fi un „moment decisiv” în contextul războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Am salutat cu plăcere această decizie a președintelui Joe Biden și a aliaților noștri, deoarece cred că Ucraina ar trebui să dispună de mijloace de apărare pentru a putea respinge această agresiune rusă, astfel încât să nu fie atât de aproape de linia frontului, mai ales în situația în care rușii își invită aliații să participe de partea lor în acest război. Există soldați nord-coreeni acolo, astfel încât acest lucru schimbă fundamental situația pe linia frontului, iar această decizie a președintelui Biden, cred eu, a fost foarte necesară”, a declarat Duda.

„Rusia vede că Ucraina se bucură de un sprijin puternic și că poziția Occidentului este de neclintit și fermă. Acesta este un moment foarte important și decisiv în acest război, a adăugat președintele polonez, care a scos în evidenţă și poziția Germaniei potrivit căreia Berlinul nu intenționează să furnizeze arme cu rază lungă de acțiune.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că poziția cancelarului Olaf Scholz nu s-a schimbat. „Cancelarul are anumite limite”, a spus acesta. „El nu permite furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune. Această poziție nu se va schimba”.

Eliminarea restricțiilor este o „veste bună”, potrivit Estoniei „Am spus acest lucru încă de la început - nu este nevoie să adăugăm restricții la sprijinul militar”, a declarat ministrul eston de externe Margus Tahkna, prezent la Bruxelles. Oficialul a subliniat că situația din Ucraina „a devenit mai gravă” în ultimele două luni.

În Ungaria și Slovacia, rapoartele au fost criticate. Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat că permiterea Ucrainei să lanseze lovituri cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei cu arme furnizate de statele membre NATO este „extrem de periculoasă”.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a numit permisiunea o „escaladare”.

„Aceasta este o escaladare fără precedent a tensiunilor, o decizie care distruge speranțele de începere a oricăror discuții de pace și de încetare a uciderii reciproce a slavilor din Ucraina”, a declarat Fico.

Franța și Regatul Unit, care au furnizat, de asemenea, o cantitate limitată de arme cu rază lungă de acțiune Ucrainei, nu au anunțat încă nicio modificare a politicii lor privind utilizarea acestor arme împotriva Rusiei. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a refuzat să comenteze dacă Ucraina ar primi permisiunea de a efectua lovituri cu rachete Storm Shadow împotriva Rusiei.

„Sprijinul nostru pentru Ucraina este neclintit și va rămâne așa. Cu toate acestea, în ceea ce privește asistența specifică ... nu comentăm și nu împărtășim opinii cu privire la discuțiile operaționale. De asemenea, rămâne adevărat că niciun război nu a fost câștigat vreodată de o singură armă”, a declarat purtătorul de cuvânt britanic.

Casa Albă nu a confirmat că a autorizat Ucraina să efectueze lovituri în adâncimea teritoriului rus cu ajutorul ATACMS al SUA. Luni, Jonathan Feiner, consilier adjunct pentru securitate națională al SUA, a refuzat să comenteze aceste rapoarte media.

Cu toate acestea, oficialul american a declarat că Statele Unite continuă să ia „decizii strategice bazate pe situația de pe câmpul de luptă, inclusiv escaladarea semnificativă a Rusiei în ultimele zile și săptămâni, care include desfășurarea de forțe străine pe teritoriul său. Statele Unite au spus clar că vor răspunde la acest lucru.

Kremlinul a declarat că o astfel de autorizare ar fi o „creștere a tensiunii” și ar însemna „o mai mare implicare a SUA în război”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel