Moldova: Un gram de dreptate pentru victimele stalinismului. Cei născuți în gulagurile sovietice vor avea statut de victime ale comunismului

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Asociaţia Românilor din Basarabia – Foşti Deţinuţi Politici şi Deportaţi, salută decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău de le a acorda statut de victime ale regimului comunist persoanelor născute în Gulag.

Reprezentanţii Asociaţiei au declarat că, mulţi ani, au bătut în zadar la uşile mai multor instituţii pentru a obţine acest statut, scrie TVR Moldova, potrivit portalului InfoPrut.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, în urma operaţiunii militate „IUG”, dictate de comuniştii sovietici, zeci de mii de ţărani înstăriţi şi intelectuali din Basarabia, împreună cu familiile lor, au fost luaţi cu forţa din case, îmbarcaţi în peste 30 de garnituri de tren şi duşi în condiţii inumane în Siberia. În acei ani de deportare, mii de copii au fost născuţi în Gulag. Când au revenit acasă, şi nici mulţi ani după aceea, nu au primit niciun ajutor din partea statului. După zeci de ani, Curtea Constituţioanală le-a făcut dreptate.

1. -imagine fara descriere- (deportari_urss_gulag_23218700.jpg)

Pe 12 ianuarie, Curtea Consituţională a declarat neconstituţională sintagma din Legea 296 din 23 noiembrie 1994 – prin care se spune, că „copiii persoanelor supuse represiunilor, care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele, se consideră copii proveniţi din căsătoria încheiată până la represiune”.

Acum, copiii persoanelor supuse represiunilor politice se consideră a fi victime ale represiunilor politice. Decizia a fost luată după ce deputatul Octavian Ţîcu a sesizat Curtea Constituţională.

CITEȘTE ȘI: Bătălia de la Oarba de Mureș, o tragedie pentru Armata română - 'Katyn-ul românesc'. Mărturisiri: 'Ne era milă cum vă omoram'

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel