Șantajul lui Orban ”paralizează luarea deciziilor”. PE propune modificarea Tratatelor UE și renunțarea la regula unanimității

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: European Parliament - Facebook
Sursă foto: European Parliament - Facebook

Într-o rezoluție adoptată miercuri la Strasbourg, Parlamentul European a sprijinit modificarea tratatelor UE. În urma votului, 291 de europarlamentari au fost pentru, 274 împotrivă și 44 s-au abținut.

Nu există extindere a Uniunii Europene fără renunțarea la unanimitate în luarea deciziilor, potrivit autorilor raportului Comisiei pentru Afaceri Constituționale a Parlamentului, adoptat miercuri.

Raportul urmează să fie înaintat - după cum a anunţat Preşedinţia spaniolă - Consiliului de Miniştri pentru Afaceri Europene pe 12 decembrie. Potrivit Președinției spaniole, există o majoritate suficientă pentru a o transmite Consiliului European, care poate - cu o majoritate simplă - să convoace Convenția pentru modificarea tratatelor.

Raportul propune, printre altele, desființarea unanimității în procesul decizional, consolidarea puterilor legislative ale Parlamentului European și modificări importante în domeniul energiei și apărării.

„Reacționăm prea puțin sau prea târziu pentru că suntem paralizați de unanimitate atunci când luăm decizii”, a spus fostul premier belgian Guy Verhofstad, care susține că dreptul de veto și șantajul aferent au devenit „o practică standard în UE”.

Consiliul European (al șefilor de stat și de guvern) hotărăște în unanimitate, iar Consiliul (de miniștri) al Uniunii Europene folosește acest principiu atunci când ia decizii cu privire la o serie de probleme „sensibile” precum politica externă și de securitate, finanțele, o parte din dispozițiile din justiție și afaceri interne, politici sociale, extinderea UE și altele.

Verhofstadt și colegii săi propun crearea unei majorități calificate în care deciziile să fie luate de două treimi din membri reprezentând mai mult de 50 la sută din populație.

Șantajul unor state, în special al lui Viktor Orban paralizează luarea deciziilor și slăbește Uniunea Europeană, au mai argumentat parlamentarii co-raportori.

 

Parlamentul European a sprijinit schimbarea tratatelor UE

 

Convenția este formată din reprezentanți ai statelor membre și ai instituțiilor UE. Sarcina acesteia este să elaboreze un nou proiect de tratat, pe care apoi îl prezintă Consiliului European. Președintele Consiliului European convoacă o conferință interguvernamentală, în urma căreia tratatul convenit este supus ratificării de către statele membre.

Principalele modificări incluse în document sunt abandonarea principiului unanimității în voturi în Consiliul UE în 65 de domenii și transferul de competențe de la nivelul statelor membre la nivelul UE, printre altele. prin crearea a două noi competențe exclusive ale UE - în domeniul protecției mediului și al biodiversității - și prin extinderea semnificativă a competențelor partajate, care ar acoperi șapte noi domenii: politica externă și de securitate, protecția frontierelor, sănătatea publică, apărarea civilă, industrie și educație.

Propuneri ale Parlamentului European de modificare a tratatelor:

Propune ca numărul membrilor Executivului să fie fixat la cel mult 15, membrii fiind aleși pe baza unui sistem de rotație strict egal;

Consiliul hotărăște cu majoritate calificată, cu excepția cazului în care tratatele prevăd o majoritate simplă sau o majoritate calificată consolidată.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel