Misiunea militarilor JTAC, unitatea de nișă din cadrul Armatei române care acționează în sprijinul aviației

Colonelul Gabriel Carpiuc, comandantul Centrului de Instruire pentru ISR (Informații Supraveghere și Recunoaștere), parașutiști, operații speciale și JTAC General Grigore Baștan, a discutat în cadrul unui interviu despre pregătirea militarilor români care urmează sau încadrează structuri ISR, parașutiști și JTAC. 

În ceea ce privește JTAC (Joint terminal attack controller), detașamentul se referă la o unitate de nișă, mai puțin cunoscută în cadrul Armatei noastre, care acționează de la sol în sprijinul aviației. Practic e vorba despre un element non-radar ce vine în sprijinul aviației pentru a atinge cu succes ținta.

Mai exact, militarii din cadrul JTAC sunt controlori în zona finală de atac integrat.

Colonelul Gabriel Carpiuc a discutat în cadrul unui reportaj realizat de Radio România Actualități, despre importanța militarilor JTAC și despre pregătirea acestora.

„În mod cert trebuie să existe un limbaj operațional comun între noi și partenerii din NATO. La nivel național a fost acreditat programul național JTAC care presupune parcurgerea a opt etape. Cea mai importantă se referă la parcurgerea cursului național certificat JTAC care se desfășoară în cadrul Centrului. Utilizăm pentru instruire și simulatoare VPS II Strike care ne permite să creăm misiuni mai elaborate și ușor de pus în practică”, a declarat comandantul Gabriel Carpiuc în cadrul emisiunii „Jurnal militar” de la Radio România Actualități.

 

Militarii sunt instruiți cum să reziste în captivitate

 

În ceea ce privește cursurile, există totodată și un modul prin care militarii sunt instruiți cum să acționeze dacă pică în captivitate.

„În oferta educațională a Centrului avem cuprins un curs care se referă la supraviețuirea în teren necunoscut, evitarea capturării, rezistența în captivitate, evadarea și recuperarea. Acest curs este destinat celor vulnerabili: militarilor JTAC, cercetașilor care acționează în adâncimea inamicului sau piloți care pot să rămână izolați în aria respectivă. Cursul are durata de trei săptămâni și presupune o parte teoretică și o parte practică. Partea practică este cea mai importantă. Cursanții sunt ”capturați”, lăsându-le breșa și posibilitatea de a evada din zona de detenție”, mai precizează acesta. 

„Există o serie de particularități. Factorul uman este mai important decât cel tehnic. Calitatea este mai importantă decât cantitatea. Membrii JTAC nu sunt și nu pot deveni un produs de masă. Sunt greu regenerabili și nu pot fi creați într-un timp scurt”, a conchis comandantul.

 

Misiunea JTAC nu este ușoară

 

Plutonier Dragoș Nedelcu, subofițer specialist în cadrul Detașamentului JTAC, a trecut și el în revistă activitatea pe care o desfășoară în sprijinul aviației.  

„Misiunea noastră de bază este de a detalia acțiunile care se pot efectua în sprijinul comandantului de la sol cu ajutorul aviației. (...) Acționăm de la sol. Practic suntem un element non-radar care aduce aviația cât mai aproape și cât mai precis asupra țintelor”. Acesta a mai precizat că după ce aviația lovește ținta, înainte de extragere, militarii din cadrul JTAC trebuie să evalueze efectul lovirii asupra țintei în cazul în care este necesar un val doi al atacul sau un nou atac imediat asupra țintei.

Plutonierul Dragoș Nedelcu a completat, în cadrul aceluiași interviu, că modulul I teoretic JTAC este parcurs în Germania la Baza Aeriană Ramstein iar durata cursului este de cinci săptămâni. Cursul se desfășoară cu partenerii americani care pot „suplini prin expertiza pe care o au anumite nișe pe care noi încă nu le putem acoperi”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel