Mircea Geoană: Cred că NATO şi UE reprezintă o platformă unitară pentru abordarea rezilienţei într-un mod integrat

Eduard Pascu |
Data publicării:

NATO şi Uniunea Europeană reprezintă o platformă unitară în ceea ce priveşte abordarea rezilienţei, a declarat luni adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, în cadrul celei de-a treia ediţii a Atlantic-Black Sea Security Forum, eveniment organizat de Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US.

"Este foarte important pentru NATO şi UE să se bazeze una pe cealaltă", a arătat Geoană, care a adăugat că a venit la Bucureşti şi pentru a fi prezent la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC), transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, pandemia COVID-19 a remodelat lumea, comunitatea europeană, dar şi pe cea trans-atlantică. "Şi am început să ne mai uităm din ce în ce mai intens la modul în care ne putem asigura că acest indiciu al rezilienţei poate fi dezvoltat şi abordat şi cum putea ajuta mai mult naţiunile parte a Alianţei", a adăugat Geoană.

El a amintit în context că liderii ţărilor din NATO se vor reuni la 14 iunie într-un summit la Bruxelles, unde secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice va vorbi despre un nou viitor al acesteia.

"Cred ca NATO şi Uniunea Europeană reprezintă o platformă unitară pentru a ne asigura că abordăm rezilienţa într-un mod foarte integrat. (...) Este important să lucrăm împreună", a adăugat oficialul NATO, care crede că NATO şi UE trebuie să se adapteze noilor realităţi.

 

Atlantic - Black Sea Security Forum



Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US, a organizat cea de-a 3-a ediţie a Atlantic-Black Sea Security Forum - Democratic Security and Resilience in the Era of Great Power Competition, un eveniment internaţional la nivel înalt, care se desfăşoară în perioada 31 mai - 2 iunie, în format hibrid.

Evenimentul, care a debutat luni la Cercul Militar Naţional, s-a bucurat de sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi al Ministerului Afacerilor Externe - parteneri instituţionali, NATO - co-sponsor, Institutul Aspen UK şi True Story Project.

Ediţia din acest an s-a referit la progresele tehnologice şi impactul acestora asupra securităţii, cu accent pe rezilienţă, având în vedere provocările strategice din zona Mării Negre şi Mării Mediterane şi din regiunile adiacente.

În cadrul dezbaterilor s-a exprimat aprecierea că deceniul abia început propune o nouă realitate axată pe o definiţie revizuită a securităţii, acum un concept global şi cuprinzător, iar ultimele evoluţii globale, precum pandemia SARS-CoV-2, arată că trăim într-o lume interconectată în care securitatea democraţiilor care au la bază un set comun de valori depinde de o abordare comună.

Prin urmare, politicile publice trebuie să fie centrate pe rezilienţa la nivelul întregii societăţi şi pe cooperare în scopul de a combate ameninţările comune, au fost printre concluziile evenimentului de la Bucureşti, la care au luat cuvântul în prima parte Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Florin Pogonaru - preşedinte Aspen Institute Romania, europarlamentarul Cristian Buşoi, Christina Verchere - OMV Petrom, moderator fiind Alina Inayeh, reprezentant al German Marshall Fund of the United States - Bucharest office.

Atlantic - Black Sea Security Forum se adresează şi serveşte decidenţilor, experţilor şi publicului general, oferind o platformă regională pentru dezbaterea politicilor economice şi de securitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel